Det är människorna som skapar orten. Ett av inläggen på Facebooksidan

Det är människorna som skapar orten. Ett av inläggen på Facebooksidan "Gamla Vellinge" handlar om skolvärdinnan Märtha Andersson. Foto: Gamla Vellinge

Kaj visar det Vellinge som fanns en gång

Når flera tusen intresserade med sidan "Gamla Vellinge"

VELLINGE

. Ett glatt gäng på en torr åker, järnvägsspår, skolfoton, en sommarkväll utanför en affär, lokala profiler och gamla gårdar. Kaj Persson visar ögonblick, människor och historier som har svept genom Vellinge och orterna runt omkring.

Denna artikel är en återpublicering.

Kaj Persson är född och uppvuxen i Vellinge och blev tidigt intresserad av lokal historia. För tre år sedan började han lägga ut historiska texter och bilder från orten på Facebooksidan "Gamla Vellinge". De flesta inlägg är bilder från 1920-talet och fram till 1960-talet. Men han tar även själv foton i nutid och kopplar med något historiskt, som till exempel en tidningstext eller en karta. Intresset visade sig vara stort. Nyligen lade han ut sitt tusende inlägg.

– Jag fick kontakt med flera personer som har en stor kunskap om Vellinge och som också har många foton. Jag har också träffat Vellinge fotoklubb flera gånger. Många som släktforskat har också kontaktat mig och skickat bilder, berättar Kaj Persson.

Kaj Persson vid Pildammarna dit familjen hade åkt för att hälsa på en kusin.

Kaj Persson vid Pildammarna dit familjen hade åkt för att hälsa på en kusin. "Det var 1956. Jag hade fått en bildress, som jag var stolt över. Caltex-märke i dragkedjan.". Foto: Privat

Kaj Persson själv vet också en hel del om byn.

– Jag växte upp på Malmövägen och min far hade affär i byn. Jag var ofta i butiken, pratade med kunder och visste därför ofta vad som hände runt omkring. På somrarna jobbade jag med att köra ut tidningar. Mina föräldrar var aktiva i hantverkareföreningen och min syster jobbade som hårfrisörska, jag var aktiv i IK Finish i många år.

Han flyttade från Vellinge till Lund för att studera förvaltningsekonomi på Socialhögskolan och har blivit boende i studentstaden sedan dess. Men han återvände till Vellinge mellan 1974 och 1985 för att jobba på kommunen.

Nutidens Kaj Persson.

Nutidens Kaj Persson. Foto: Privat

De inlägg som får flest reaktioner och kommentarer är de foton och historier som har störst igenkänningsfaktor.

– Det är verkligen roligt att så många kan både vill dela med sig och ta del av andras upplevelser kring bilderna. Att kunna uppmärksamma personer och händelser som har haft stor betydelse för många och gett många minnen, säger Kaj Persson.

Ett exempel är när han lade ut ett tidningsurklipp från 1969 om skolvärdinnan Märtha Andersson.

– Det blev tydligt hur viktig hon hade varit för många av eleverna. Att hennes närvaro hade varit värdefull, berättar Kaj Persson.

Kaj Persson kommer att fortsätta göra efterforskningar och lägga ut texter och bilder på sidan.

– Jag gör det för att jag tycker att det är roligt. Nu kommer det att bli lite flerinlägg om 1970-talet och framåt.

Publicerad 08 July 2019 00:00