Nu planerar Serneke för att bygga 30 bostadsrätter och 90 hyresrätter fördelat på två huskroppar

Nu planerar Serneke för att bygga 30 bostadsrätter och 90 hyresrätter fördelat på två huskroppar Illustration: OpenStudio Arkitekter

Försenade byggprojekt får nytt liv

Serneke tar över område på Campus Vellinge

VELLINGE.

Om allt hade gått som planerat skulle en del av husen på Campusområdet redan ha varit inflyttningsklara i slutet av det här året. Men flera byggherrar är kraftigt försenade eller har dragit sig ur. Nu skriver Serneke ett nytt markanvisningsavtal med kommunen för område C.

Det vinnande bidraget i markanvisningstävlingen 2016 har dragit sig ur förhandlingarna med kommunen. Nu får Serneke Projektstyrning, som kom på andra plats i tävlingen för tre år sedan istället köpa marken för drygt 25 miljoner kronor.

– Kraven vi ställer är att det ska vara 60 procent hyresrätter och 40 procent bostadsrätter. Vi ser också gärna att det byggs fler mindre lägenheter som ettor och tvåor, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.

Nu planerar Serneke för att bygga 30 bostadsrätter och 90 hyresrätter fördelat på två huskroppar. Bostäderna kommer att bli mindre till ytan men välplanerade. Husen uppförs i klassisk stil med varierad tegelfasad och sadeltak i 3 till 4,5 våningar.

– Vi tror på Vellinge och är imponerade av kommunens satsningar på gator, lekplatser samt det nya pendlartorget i området. Vi ser en stor efterfrågan på mindre välplanerade hyresrätter i Vellinge kommun, bland annat till den yngre generationen, och ser stor potential för området. Här finns närhet till all nödvändig service runt knuten och dessutom är området granne med badhuset Vanningen, säger Jonas Håkansson, regionchef i ett pressmeddelande.

Byggstart är planerad till 2020 med ett färdigställande under 2022.

När det gäller bostadsprojekten som bland andra Bonum och Mjöbäck planerar, är de kraftigt försenade.

Det finns inte något avtal med någon byggherre för det sista av områdena på Campus, det som kallas för område D.

– Vi avvaktar med det området, säger Carina Wutzler.

Däremot kommer spaden att sättas i marken efter sommaren för det nya resecentrum som ska uppföras vid Vellinge Ängar. Projektet har blivit 1, 5 år försenat men nu har det gjorts en upphandling med ett byggföretag och budgeten ligger på 12 miljoner.

Publicerad 16 June 2019 00:00