Janne Nilsson, Bengt Jakobsson och Lennart Engberg, repeterar Jesus korsfästelse i kyrkospelet inför påsk.

Janne Nilsson, Bengt Jakobsson och Lennart Engberg, repeterar Jesus korsfästelse i kyrkospelet inför påsk. Foto: Åsa Meierkord

Från mörker till ljus – församlingen visar vägen i påsk

Kyrkospel bara en av många punkter på programmet

VELLINGE/MÅNSTORP.

Från lidande och mörker till befrielse och ljus. I påsken finns en svårslagen dramaturgi. I år framför Vellinge-Månstorps församling ett kyrkospel som över 400 skolbarn kommer att få ta del av. Men det är bara en av många aktiviteter församlingen har på sitt program.

Vellinge kyrka lyfter lite när kyrkospelsensemblen sjunger "Hosianna" under repetitionen av påskspelet.

– Spelet innehåller många sånger som barnen också känner igen och kan sjunga med i, berättar Cecilia Persson, församlingspedagog.

Annars går spelet ut på att låta barnen få reda på vad påsken är och varför vi vi firar påsk i den kristna kyrkan.

– Det börjar med att en påskhare kommer in i kyrkan och lägger ut godisägg, sedan kommer berättaren och skådespelarna in och vi spelar upp scener från bibeln. I slutet av spelet är äggen som haren har placerat ut, tomma, liksom Jesus grav. På så vis kopplar vi samman traditioner med det som hände för 2000 år sedan, berättar Cecilia Persson.

Helena Thomasson som brukar jobba på expeditionen spelar påskharen, Cecilia Persson, församlingspedagog, är berättaren, Kerstin Larsson, församlingspedagog, spelar Judas, Ingrid Nilsson, volontär spelar Johannes och Anders Håkansson, kyrkvaktmästare axlar rollen som Petrus i Vellinge-Månstorps påsksspel.

Helena Thomasson som brukar jobba på expeditionen spelar påskharen, Cecilia Persson, församlingspedagog, är berättaren, Kerstin Larsson, församlingspedagog, spelar Judas, Ingrid Nilsson, volontär spelar Johannes och Anders Håkansson, kyrkvaktmästare axlar rollen som Petrus i Vellinge-Månstorps påsksspel. Foto: Åsa Meierkord

I spelet deltar både personal från församlingen liksom volontärer. Ensemblen har spelat både flera julspel och påskspel tidigare, liksom ett spel om Martin Luther när 500-årsjubliéet av de 95 teserna firades.

– Jag tycker att det är församlingens ansvar att föra ut budskapet och berätta om de kristna högtiderna, sedan är det också roligt att vara med i spelet, säger Lennart Engberg, volontär och församlingsmedlem.

Att kunna ge ett djupare perspektiv på frågor som rör människors dagliga liv och vardag är något annat som ensemblen tycker är viktigt.

– Det finns ett annat djup i både frågor och svar i kyrkan, säger Janne Nilsson, också volontär och församlingsmedlem.

Bakom pianot sitter Bengt Jakobsson, kyrkomusiker i Vellinge-Månstorps församling, som även får axla huvudrollen i påskspelet, nämligen Jesus.

– Sedan är det naturligtvis viktigt att påpeka för de som kommer att det här är vårt sätt att tro, i svenska kyrkan, säger Bengt Jacobsson.

Under påsken är det både högmässa och gudstjänster runt om i församlingens nio kyrkor. Men aktiviteterna som kyrkan arrangerar är långt fler och inte bara under högtiderna. Just nu finns ett 70-tal konfirmander i församlingen, barnaktiviteter som till exempel Kyrkans öppna som också finns i Västra Ingelstad och Östra Grevie, samt barnkör, ungdomskör och juniorkör. Man kan komma på "Tro och liv" som är bibelsamtal för alla intresserade varannan vecka och församlingen anordnar också födelsedagsfirande för församlingsmedlemmar som fyller fyller 75, 80, 85, 90, 95 och 100 år.

– Vi har en engagerad församling med många ideella. Det gör att vi kan ha mycket verksamhet för alla som vistas i vår församling. Vi träffar ju oerhört många människor i många olika livssituationer och vi vill gärna vara till hjälp och stöd för dem, säger Iva-Katharina Kummer, kyrkoherde i Vellinge-Månstorps församling.

Publicerad 13 April 2019 00:00