Gunilla Carlsson, kommunikationschef Sysav, Lars Carrick, avdelningschef, Sysav samt Martin von Gertten (M), tekniska nämnden i Vellinge, träffade ett 30-tal Lionsmedlemmar och andra engagerade för att informera om beslutet att stänga delar av återvinningcentralen.

Gunilla Carlsson, kommunikationschef Sysav, Lars Carrick, avdelningschef, Sysav samt Martin von Gertten (M), tekniska nämnden i Vellinge, träffade ett 30-tal Lionsmedlemmar och andra engagerade för att informera om beslutet att stänga delar av återvinningcentralen. Foto: Åsa Meierkord

Stor oro och ilska över att återvinningscentral stänger

Endast trädgårdsavfall ska kunna lämnas på Lilla Hammar

HÖLLVIKEN.

Från och med den 15 april måste allt annat än trädgårdsavfall köras till Sysavs anläggningar i Trelleborg eller Malmö. Beskedet kom som en total överraskning för både Lions som samlar in till sina loppmarknader på stationen, och för oppositionspolitikerna i tekniska nämnden.

Anledningen till att Sysav stänger delar av anläggningen är att det har kommit in klagomål på buller. Bullermätningen som länstyrelsen krävde från Sysav visade att verksamheten inte klarar att uppfylla de godkända nivåerna. Under fredagsförmiddagen hölls en presskonferens på anläggningen, där även lokala politiker och representanter från Lions deltog.

–Vi har undersökt flera olika åtgärder för att minska nivåerna. Bland annat ett fem meter högt staket och nya tekniska lösningar för att minska bullret. Men ingen av åtgärderna kunde garantera att nivåerna skulle sänkas tillräckligt. Det är länsstyrelsen som ger tillstånd och nu hade vi inte fått något tillstånd, berättar Lars Carrick, avdelningschef Sysav.

Eftersom det värsta bullret kommer från containerlastningen, går det att behålla hanteringen av trädgårdsavfallet som läggs direkt på marken och hämtas av en kranbil, vilket innebär mindre buller än hanteringen av andra sorters avfall.

"Det här är katastrofalt ur miljösynpunkt"

Lions Reng Höllviken och Lions Vellinge har sedan många år ansvarat för insamlingen av loppisföremål på återvinningsstationen där de har en egen container. Loppisverksamheten är den ekonomiska stommen i de båda klubbarna. Den större delen av verksamheten med bidrag till välgörenhet är direkt beroende av insamlingen av föremål på återvinningscentralen.

– Förstår ni att ni slår undan benen på Lions? Vi har kunnat ge över 1, 5 miljoner i bidrag samtidigt som vi gör en väldigt viktig insats för miljön. Vi har inte fått någon som helst information om detta, säger Tommy Persson, Lions Reng Höllviken.

Gunilla Carlsson, kommunikationschef på Sysav beklagade att de inte hade kommunicerat beslutet tidigare.

– Vi ville inte gå ut med detta förrän beslutet var helt klart. Men vi vill verkligen hitta en lösning för Lions. Men den hittar vi inte här och nu utan får träffas och diskutera på ett möte, säger Gunilla Carlsson.

Både Lions och politiker från Centerpartiet som var på plats var upprörda över att ingen hade fått reda på att stationen riskerade att stängas. Nu kom beslutet som en total överraskning och dessutom med bara drygt tre veckor till stängning.

– Det här är katastrofalt ur miljösynpunkt. Var är underlagen för alla beslut? Vi har inte fått reda på någonting. Var är kommunens skyldigheter gentemot sina invånare, frågar Erik Campell (C), ersättare i tekniska nämnden.

– Det här inte ett ärende som vi kan besluta. Jag fick beskedet i tisdags och kommer att kalla till ett extra nämndmöte, säger tekniska nämndens ordförande Martin von Gertten (M).

Enligt Sysavs beräkningar tar det 27 minuter att köra från Skanör Falsterbo till återvinningscentralerna i Trelleborg eller Bunkeflo.

Enligt Sysavs beräkningar tar det 27 minuter att köra från Skanör Falsterbo till återvinningscentralerna i Trelleborg eller Bunkeflo. Karta: Sysav

Det är dock ingen överraskning att kommunen har letat efter ny placering av återvinningscentralen sedan länge. För en tid sedan fanns ett förslag på att flytta centralen en bit bort från sin nuvarande placering, men det gav för många protester. Nu är det bästa alternativet det planerade industriområdet som kallas för Södra verksamhetsområdet, mellan E6.an och väg 100, men det är något som kan kan dröja sex, sju år.

– Det måste gå att anlägga något provisoriskt fram tills dess, jag har gett förslag på en bit mark som kommunen äger söder om väg 100, säger Björn Jacobsen, Fotevikens museum som vill poängtera att det inte är Foteviken som har lämnat in klagomålen på buller till länsstyrelsen.

Sysav ställer sig positiv till en provisorisk station.

– Absolut, det hade vi under en period i Staffanstorp när vi byggde om den stationen, säger Lars Carrick.

– Hur många är egentligen klagomålen, ska bara några enstaka hus få förstöra för så otroligt många fler? frågade en av deltagarna på mötet.

– Det spelar ingen roll om det är en person eller femhundra personer om det är över bullergränserna, säger Gunilla Carlsson.

Nya öppettider

Säsongsöppet för endast trädgårdsavfall mellan den 15 april–15 oktober. Lördag−söndag kl 9−15 samt måndag kl 11−18.

Närmaste återvinningscentraler finns i Trelleborg, Bunkeflo i Malmö eller i Svedala.

Publicerad 22 March 2019 14:45