Patrik Tigerschiöld och hans hustru Anna vill bygga upp gården igen i samma material.

Patrik Tigerschiöld och hans hustru Anna vill bygga upp gården igen i samma material. Pressbild: Pär Olsson

Kände finansmannen rev k-märkt gård: "Har inte gått att bygga vidare på stommen"

Lovar att återuppbygga huset

FALSTERBO: Patrik Tigerschiöld och hans hustru Anna köpte en av de sista 1700-talsgårdarna i Falsterbo – och jämnade huset med marken. Den kände finansmannen säger att paret har gjort allt för att försöka rädda gården men att det inte har varit möjligt. "Om kommunen ville ha ett museum, skulle de själva ha köpt gården", säger Patrik Tigerschiöld. Parets ambition är dock fortfarande att återuppbygga huset exakt som det såg ut.

Patrik Tigerschiöld tillhör den absoluta toppen inom svenskt näringsliv. I tio års tid var han vd för investmentbolaget Skanditek. Efter en sammanslagning med Bure Equity blev han vd i Bure och är sedan 2013 dess styrelseordförande.

Tillsammans med sin hustru Anna Tigerschiöld köpte han en 1700-talsgård i Falsterbo för drygt två år sedan. Enligt paret har deras förhoppning och ambition hela tiden varit att renovera huset till ett beboeligt skick.

– Vi har jobbat tillsammans med lokal expertis och väldigt erfarna byggkonsulenter och verkligen gjort allt för att behålla huset, men det har inte gått att bygga vidare på stommen som fanns. Byggledaren sade att han inte ville ta ansvar för det, säger Patrik Tigerschiöld.

Paret hade fått bygglov för bredda det lilla gattet till grannfastigheten som bara var på 70 centimeter till en meter och därför skulle gaveln rivas och huset skulle förkortas.

– Gaveln byggdes upp med samma tegel, men sedan visade det sig att takstolarna var för svaga för att lägga ett nytt tak och korsvirket i väggarna var genomruttna, berättar Patrik Tigerschiöld.

Men nu finns alltså nästan inget kvar av den kulturminnesmärkta byggnaden.

Patrik Tigerschiöld upplever att det har varit väldigt svårt att få bygglov och att kommunikationen med kommunen är dålig.

– Det känns som om de ser på oss som någon slags narkotikaliga eller så är det för att vi är Stockholmare. Det är faktiskt så att huset hade varken vatten eller avlopp och om om kommunen ville ha ett museum, skulle de själva ha köpt gården. Vi vill återskapa det här huset så det blir till ett smycke för Falsterbo, men vi får olika besked hela tiden. Till exempel ville vi återskapa korsvirkesfasaden från 1700-talet och var i kontakt med Kulturen i Lund. Men där tyckte de att det var den putsade1800-tals fasaden som skulle synas.

Anna Tigerschiöld tycker att det är tråkigt att det har gått rykten om att de har velat dölja något bakom plasttältet som omger huset.

– Vi är väldigt besvikna och ledsna över att det inte har varit möjligt att renovera gården. Man köper ju en 1700-tals gård för att man tycker om känslan i den och vill behålla den, inte för att riva den. Plasttältet var uppe för att skydda huset under renoveringstiden. Hade vi velat riva huset, kunde vi ju gjort det med en gång istället för att dra ut på det så här länge, säger Anna Tigerschiöld.

Men ni har ju rivit huset utan tillstånd?

– Vi har jobbat på i god tro att försöka renovera huset. Där vi har varit tvungna att riva ska vi återuppbygga i samma material. Men nu vill kommunen att vi ansöker om ett nytt bygglov men då måste allt vara enligt moderna regler och då blir inte huset som det såg ut innan, säger Anna Tigerschiöld.

Publicerad 20 March 2019 00:00