Ken Kvist, Höllviken, intervjuas av Ida Björnstad efter att ha blivit årets ledare under Eldsjälsgalan i Stockholm.

190314 Ken Kvist, Höllviken, intervjuas av Ida Björnstad efter att ha blivit årets ledare under Eldsjälsgalan den 14 mars 2019 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / 180011 Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Ken Kvist den stora vinnaren på Eldsjälsgalan

Vann pris för både Årets ledare och det stora priset Årets Eldsjäl

HÖLLVIKEN/STOCKHOLM.

Bland hundratusen och åter hundratusen föreningsaktiva nominerades ett hundratal till Årets Eldsjäl och bara 16 kom till final. Bara en blev Årets Eldsjäl – Ken Kvist från Höllvikens boxningsklubb som dessutom kammade hem priset som Årets Ledare.

Av
Åsa Meierkord

Priset delades ut under Folkspels stora Eldsjälsgala på Berns.

– Jag är så grymt tacksam. Redan när vi fyra nominerade stod och tog emot publikens hyllningar på scen kändes det som om vi var vinnare allihop. När mitt namn sedan ropades upp, ja, jag blev så fruktansvärt glad, berättar Ken Kvist.

Ken Kvist fick ta emot priset på 25 000 kronor i personligt stipendium och 50 000 kronor till ett projekt i förening, när han utsågs till Årets Eldsjäl inom kategorin Ledare.

Men prisutdelningen tog inte slut där.

– Vi fyra som vunnit våra kategorier kallades upp på scenen igen och då utsågs Årets Eldsjäl och det blev jag. Helt otroligt, och plötsligt kom mina barn upp på scenen, jag blev verkligen överraskad, säger Ken Kvist.

Priset för Årets Eldsjäl var en splitterny Volkswagen.

– Den är supersnygg men jag har inte bestämt än vad jag ska göra med den! Men de 50 000 kronorna i prispengarna ska gå till en fond i klubben som grund för Värdehuset som vi planerar att starta.

Vinnarna i kategorierna utsågs med hjälp av röstning från allmänheten, medan Årets Eldsjäl utsågs av en jury.

– Jag är så tacksam för alla som har röstat på mig. Det här priset är ju en grym bekräftelse på att det jag har jobbat för är rätt. Ett av de beslut som jag är mest stolt över är när jag startade ungdomsstyrelsen för fem år sedan. När de sedan var redo så tog Lina Skoghagen över och jag klev åt sidan. Det är det som ger styrkan i klubben. Prestigelöshet, säger Ken Kvist.

Arbetet med att utbilda unga och ledare i Höllvikens boxningsklubb fortsätter. Och Ken Kvist har fler planer.

– Nu ska jag få med näringslivet också i Värdehuset, företagarna behövs också när vi ska jobba med de goda värdena, säger Ken Kvist.

16 finalister i fyra kategorier

Bakom Årets Eldsjäl står Folkspel - föreningslivets eget spelbolag. Under ett års tid har svenska folket fått nominera och rösta fram sina hjältar inom svenskt föreningsliv. Bland de hundratals nomineringar som kom in valdes 16 finalister ut inom kategorierna Hälsa, Integration, Ledare, och Årets Idrottsförening.

Kvällens värdar var Ida Björnstad tillsammans med Sanna Kallur som tillsammans med körer och artister hyllade föreningslivets hjältar.

Publicerad 15 March 2019 10:08