Albin Nilsson är i hissen på väg upp i skyskrapan.

Albin Nilsson är i hissen på väg upp i skyskrapan. "Det är väldigt intressant hur olika personer reagerar på VR. Någon går bara ut på plankan och hoppar direkt, andra går inte ens ut från hissen", berättar bibliotekarie Jonas Elofsson. Foto: Åsa Meierkord

VIDEO: "Det känns som om det är på riktigt"

VR-labbet bjuder på logiska kullerbyttor

VELLINGE.

Albin Nilsson har gjort det ett par gånger nu. Han tar hissen upp i skyskrapan. Går försiktigt ut på plankan på den svindlande höjden och – hoppar! Tisdagarna på Vellinge bibliotek är inte längre vad de har varit.

Greenscreen-rummet på biblioteket är bara några kvadratmeter stort. Men rymmer helt nya världar. Och trots att man vet att man befinner sig i Vellinge bibliotek och att allt man ser och hör är virtuell verklighet så är det väldigt lätt att glömma det.

– Det känns som om det är på riktigt. I alla fall första gången. När jag tog av mig VR-glasögonen och lurarna, så visste jag inte riktigt var jag var sekunden efter, men sedan förstår man ju, säger Albin Nilsson, tio år.

Hörlurar, VR-glasögon, tracker och ett grönt rum gör biblioteket till en annan värld.

Hörlurar, VR-glasögon, tracker och ett grönt rum gör biblioteket till en annan värld. Foto: Åsa Meierkord

Idén till VR-labb fick bibliotekarien Jonas Elofsson när han såg ett klipp på Youtube där man kombinerade greenscreen-tekniken med VR. Då kan andra kan se på en TV-skärm hur personen med VR-glasögonen rör sig i den virtuella världen.

– Då kan fler delta och diskutera, det blir mer socialt. Vi har också märkt att vi når andra målgrupper när vi pysslar med teknik, det här är ett sätt att utveckla verksamheten, säger Jonas Elofsson.

Biblioteket sökte och fick 200 000 kronor från statliga Kulturrådet inom ramen för satsningen Stärkta bibliotek och Vellinge bibliotek är det enda biblioteket i Sverige som erbjuder den här kombinationen VR-labb.

De som står utanför VR-labbet kan se hur personen i labbet upplever det hen ser. Här syns Albin Nilsson i hissen.

De som står utanför VR-labbet kan se hur personen i labbet upplever det hen ser. Här syns Albin Nilsson i hissen. Foto: Åsa Meierkord

Under våren är det öppet för allmänheten på tisdagskvällar mellan 16-19.

– Vi planerar också att prova fler program som har en mer kreativ inriktning. Det finns otroliga möjligheter med att till exempel bygga saker, modellering och måla i 3D. Vi planerar också att låta äldre få prova VR med Google Earth vilket betyder att de kan resa jorden runt och spana i Colosseum till exempel utan att var där fysiskt, säger Jonas Elofsson.

Publicerad 13 February 2019 11:05