Många av flickorna kontaktades via appen Snapchat.

Många av flickorna kontaktades via appen Snapchat. Foto: Ritzau Scanpix/Omar Marques

Flickor förföljdes i flera år – tidigare skolanställd misstänkt

Nekar till brott

VELLINGE. Ett större antal flickor i Vellinge kommun har under flera års tid blivit förföljda av en person på nätet. Det handlar om allt från sexuella ofredanden och hot till försök att få barnen att posera sexuellt. En tidigare skolanställd i 30-årsåldern åtalas nu för hundratals brott.

”Under åren 2015-2016 har han via social medier vid minst tio tillfällen skickat bilder till målsäganden på sitt könsorgan, men även andra bilder av sexuell karaktär. Vid två tillfällen har han dessutom ringt till målsäganden och andats i telefonluren”.

Så lyder en av hundratals gärningsbeskrivningar i åtalet mot mannen.

Sammanlagt 21 flickor i åldrarna 10-14 år är målsägande i det stora målet vid Malmö tingsrätt. Under flera års tid blev de kontaktade av en person på bland annat Instagram och Snapchat. Ganska snart stod det klart att personen verkade veta ovanligt mycket om offrens privatliv, till exempel var de bodde och vilka de umgick med.

– Det har gjort det extra obehagligt. Att han varit nära och dessutom gett uttryck för det. Att han sagt att han vet var de bor, vilka vänner de har. Att han har nästlat sig in i deras liv, säger målsägandebiträdet Ulrika Rogland till Sydsvenskan.

Det skulle dock dröja flera år innan polisen lyckades identifiera personen som de menar är förövaren – en man i 30-årsåldern som tidigare jobbat inom skolan.

Han misstänks för hundratals brott. Gemensamt för dem är att offren känt sig förföljda och att gärningsmannen haft ett sexuellt motiv.

Mannen har suttit häktad sedan augusti i fjor och har tidigare nekat till brott.

Publicerad 26 January 2019 00:00