Anna Bergholtz med sin ledarhund.

Anna Bergholtz med sin ledarhund. Foto: Åsa Meierkord

Intervjuer i mörkret sätter ljus på personerna

Anna Bergholtz gör podd i nattsvart restaurang

VELLINGE/STOCKHOLM.

Vad händer när en intervju sker i totalt mörker? När vi inte ser personen som ställer frågor eller ens mikrofonen framför oss? Louise Hoffsten, Annika Östberg och Claes Schmidt/Sara Lund är några av gästerna som har låtit sig intervjuas i Anna Bergholtzs podd "I mörkret med...".

Anna Bergholtz, född och uppvuxen i Vellinge, är verksam journalist sedan många år och har tidigare bland annat jobbat på Morgonpasset, recenserat film i Breaking News med Filip och Fredrik och gjort flera radiodokumentärer för Sveriges radio.

En dag började hon fundera över vad som skulle hända om hon tog med sig sina intervjupersoner in i mörkret. In i hennes blinda vardag.

– Jag pratade om idén med Ulf Nordquist som har restaurangen Svartklubben, en helt mörklagd restaurang där matupplevelsen alltså sker i mörker, vi började jobba med projektet med en gång och första poddavsnittet sändes i april 2018.

Att få följa med in i den helt svarta restaurangen och bli ledd till en mikrofon för att sedan intervjuas i mörkret ungefär en och en halv timme har varit en spännande och upplysande erfarenhet för gästerna som Anna Bergholtz har upplevt det.

– Det är ovant för dem såklart och det är bra att Ulf som har erfarenhet av att ta emot gäster i mörker är med under hela intervjun. Det finns inte ens en klocka, de vet inte hur mycket tid som har gått. De flesta har känt ett lugn efter ett tag. Amelia Adamo till exempel, berättade att hon tyckte att det var lättare att fokusera på intervjun när det inte fanns något att titta på, inget att störas av. Blicken vänds inåt i stället.

Att gå in i mörkret har också lett till djupare tankar och symbolik under många av intervjuerna.

– I intervjun med Annika Östberg pratade vi mycket om hur man hittar ljus i ett mörker. Både när det handlar om att bli blind i vuxen ålder som i mitt fall eller när man som Annika blev dömd till livstids fängelse.

Gästerna som intervjuas är personer som Anna Bergholtz är nyfiken på och som har något att berätta.

– Jag tycker att det är oerhört viktigt med mångfald bland de jag bjuder in, när det känns lämpligt pratar vi om det i podden också, säger Anna Bergholtz.

Säsong två av podden "I mörkret med..." startar den 5 februari.

Anna

Namn: Anna Bergholtz

Familj: Sambo, ledarhund.

Bor: Enskede, Stockholm.

Gör: Journalist, författare, producent, föreläsare och moderator.

Smultronställe i Vellinge: "Jag måste säga gamla biblioteket i Vellinge. Det var så mysigt. Jag var väldigt sjuk som barn och mamma läste mycket för mig när vi väntade på sjukgymnastik och annat. Att läsa är att få uppleva andra världar".

Drömgäst i podden: "Någon från kungahuset hade varit intressant".

Publicerad 15 January 2019 09:07