Ut mot Storgatan ligger Kerstin och Thomas Rombergs bostadshus, ut mot Fädriften ligger längan med ytterligare en lägenhet, porten in till innergården med portlägenheten ovanpå och till sist logens gavel.

Ut mot Storgatan ligger Kerstin och Thomas Rombergs bostadshus, ut mot Fädriften ligger längan med ytterligare en lägenhet, porten in till innergården med portlägenheten ovanpå och till sist logens gavel. Foto: Åsa Meierkord

Anderssons gård kommer till nytta igen

FALSTERBO.

Gården på Storgatan har funnits i Kerstin Rombergs familjs ägo sedan slutet på 1600-talet och har både brunnit och byggts upp igen. De senaste åren har delar av fastigheten dock stått mer eller mindre oanvänd. Det ska Kerstin och hennes man Thomas ändra på. En varsam renovering kommer att göra logen till en ny möteslokal.

Kerstin och hennes man Thomas har bott i delar av fastigheten sedan 1980-talet. För ett par år sedan köpte de logen och undantagshuset av Kerstins kusiner och sedan satte tankarna i gång.

– Det är inte så många som bor på Storgatan året om. Och när ett gammalt familjehus säljs, är det nästan alltid till en köpare som vill ha huset just som sommarhus. Det är ju inte något man kan göra något åt, men man kan försöka bidra med lite mer liv och rörelse för de som bor här. Därför började vi fundera på om vi kunde göra något med logen och den lilla portlägenheten som finns i anslutning i fastigheten, berättar Thomas Romberg.

Magnus Persson putsar lerstenen i ladan med kalkbruk.

Magnus Persson putsar lerstenen i ladan med kalkbruk. Foto: Åsa Meierkord

Det fina läget mitt emot Kafé Kust ger många möjligheter.

– Vi bestämde oss för att renovera logen till en lokal som kan passa för en massa olika aktiviteter. Till exempel om någon behöver en ateljé eller fotostudio för en tid, viskvällar, musikquiz, försäljning av blommor eller annat under sommaren, släktträff eller utställning. Det blir i liten skala och man hyr direkt av oss, men det kommer att vara väldigt flexibelt, meningen är att det ska komma Falsterboborna till nytta, säger Thomas Romberg.

"Vi bestämde oss för att renovera logen till en lokal som kan passa för en massa olika aktiviteter"

Ytskikten ska göras ordning, toalett och handikapptoalett samt ett litet pentry ska byggas. Arbetet har börjat så smått med underhåll och reparationsarbete. Bland annat byts den murkna delen av furustolparna ut och väggarna putsas. Även den lilla portlägenheten som byggdes på 1940-talet kommer att renoveras och hyras ut.

– Det handlar inte om en totalrenovering där man blåser ut allt och sedan drar in plastisolering. Vi behålla så mycket som möjligt av miljön. Inte så att det känns som ett museum men det känns viktigt att renovera med respekt för den historia som finns i ett så här gammalt hus, säger Thomas Romberg.

Related content

Av den anledningen kommer paret Romberg även att behålla en del roliga, men kanske i mångas ögon, opraktiska, lösningar från förr.

– Kerstins farfar var en tusenkonstnär och var både ute till sjöss och hade många projekt. Till exempel byggde han båtar här i ladan. Men eftersom taket var för lågt, så höjde han det en bit, men bara den delen som behövdes, så uppe på vinden är halva golvet högre än det andra. Han importerade också en väldigt tidig modell av ett kylskåp från USA till huset här i Falsterbo. Det är kvar och vi hoppas att det och kan ingå i inredning på något sätt.

En liten smygväg mellan två hus kallas för

En liten smygväg mellan två hus kallas för "Låga" och är till för att man ska kunna smita in till huset via köksingången. Foto: Åsa Meierkord

Av samma anledning sker reparationerna med samma material som när ladan och huset byggdes.

– Det finns en anledning till gamla hus står kvar. De är byggda med material som håller och är sunda, de har funkat helt enkelt, säger murare Magnus Persson, Folkes bygg- och byggnadsvård, som är en av de hantverkare som reparerar gården.

Nuvarande väggar är från 1897

– Det finns en inskription på golvet i ladan med årtalet 1897. Det stämmer bra eftersom vi vet att många gårdar i Falsterbo brann 1896. Efter branden sålde familjen en del av fastigheten för att ha råd att bygga upp gården igen, berättar Thomas Romberg.

Om allt går som planerat kommer Anderssongården att stå klar någon gång i mars nästa år.

– Vi kommer att sätta upp en skylt med namnet på gaveln när det är klart, säger Thomas Romberg.

FAKTA

Det fanns 18 gårdar i Falsterbo innan den stora branden 1896. Anderssons gård var nummer 13.

Gården, som var en fyrlängad gård innan branden, har funnits i Kerstin Rombergs släkt sedan 1670. Om man utgår från den dokumentation som finns, är Kerstin den första kvinnan under de här cirka 350 åren som står som ägare.

Publicerad 06 September 2018 06:00