Peter Lundgren, Vellinge IF.

Peter Lundgren, Vellinge IF. Foto: Åsa Meierkord/arkiv

Nytt idrottsråd ska främja ungas aktiviteter

VELLINGE.

Peter Lundgren, Vellinge IF, Ken Kvist, Höllvikens boxningsklubb och Christer Ekdahl, UJU Taekwondo och sportakademin, började fundera på hur man skulle kunna samarbeta för att få fler unga i kommunen att röra på sig. Den 22 maj hålls ett stort möte i kommunfullmäktigesalen som kan bli starten för ett idrottsråd i Vellinge kommun.

Syftet med ett idrottsråd är att skapa en bra dialog och fungerande informationsflöden mellan mellan föreningar, skola och kommun. Målet – att öka antalet aktiva unga och även antalet timmar som de är aktiva.

– Alla pratar om att fler och fler unga sitter för mycket vid datorer och skärmar och hade mått bra av att röra på sig mer. Men det finns faktiskt inte riktigt något sätt att mäta hur bra vi är på att jobba med problemet. Vi i föreningslivet kan se antalet aktivitetstimmar men hur ser man det i skolorna till exempel? Hur är det i vår kommun? Ingen äger frågan. Jag och Christer och Ken har jobbat ihop en del i Sportakademin och kände att vi måste samarbeta mer och ta ett större grepp tillsammans med kommunen och skolorna, berättar Peter Lundgren.

Christer Ekdahl, UJU Taekwondo.

Christer Ekdahl, UJU Taekwondo. Foto:Emma Brännman/arkiv

Nu finns det en projektgrupp där skolorna och kommunen också är representerade. Även Skåneidrotten finns med i projektgruppen och till mötet den 22 maj är alla kommunens grundskolors rektorer inbjudna liksom alla föreningar.

– Det handlar också mycket om att ta fram goda exempel och utbyta erfarenheter. Många barn slutar idrotta när de går ut sexan. Hur gör vi för att behålla barnen i föreningarna? säger Peter Lundgren.

Samordning mellan föreningarna för att skapa bättre förutsättningar för de unga att aktivera sig är ett exempel på vad som kan tas upp i idrottsrådet.

Ken Kvist, Höllvikens boxningsklubb.

Ken Kvist, Höllvikens boxningsklubb. Foto: Markus Celander/arkiv

– Till exempel när Vellinge IF skulle starta fotbollsskola för femåringar, så träffade vi en ledare från Gårdarike innebandy och så visade det sig att även de hade start för femåringar samma tid samma dag, det ger ju inte de bästa förutsättningarna för barnen att ha alternativ till att kunna aktivera sig.

Publicerad 08 May 2018 11:00