Jessica Barrnäs gör situps medan hunden Leija koncentrerar sig på sin matte. I bakgrunden syns Jessica Svensson och hunden Hicko.

Jessica Barrnäs gör situps medan hunden Leija koncentrerar sig på sin matte. I bakgrunden syns Jessica Svensson och hunden Hicko. Foto: Julia Pileby

Bättre hälsa för både hund och människa

VELLINGE.

Knöböj, armhävningar och balansövningar. Det lata livet för hundar och dess ägare är över när Bootcamp med hund kommer till Vellinge.

Av
Julia Pileby

Hundtränaren Jessica Svensson, som driver Hand Hund & Hälsa, och den personliga tränaren Jessica Barrnäs, som driver friskvårdsföretaget Healthy Egoism, möttes på ett gym och blev bekanta med varandra. Båda är hundägare och de började spåna på om man inte kunde förena träning för människa med träning för hund.

– Jag hade testat att göra lite dogparkour med min hund, där han fick hoppa upp på saker och balansera. Men jag kände att jag ville kvalitetssäkra träningen för hunden, säger Jessica Svensson, som är hundtränare och har pyrenéerhunden Hicko.

Vi jobbar mycket med samspelet med

hunden

Tillsammans med personliga tränaren Jessica Barrnäs utvecklade de en träningsform tillsammans med hund, som de kallar Bootcamp med hund. Träningen hålls vid sex tillfällen under våren, och nästa träff är vid Arriesjön i Vellinge den 14 april.

– Träninsgformen är ett sätt att finna tid till sin egen träning samtidigt som man rastar sin hund, säger Jessica Barrnäs.

Vid workshopen får hundarna lära sig några övningar och därefter lägger man på övningar som ägaren till hunden kan utföra.

– Det är en träningsform där man utgår från varje ekipage, säger Jessica Svensson.

Varken hund eller människa behöver ha någon större förkunskap och man behöver inte vara vältränad.

– Det kommer ju väldigt många olika sorters hundar. Våra hundar är ju till exempel väldigt olika, säger Jessica Barrnäs, som har den energifyllda amstaffhunden Leija.

De visar några övningar där de låter hundarna ta stöd på en bänk medan de själva gör armhävningar mot bänken.

– Vi jobbar mycket med samspelet med hunden. Övningarna för hundarna blir mycket koncentration och att öva sig i det sociala samspelet, säger Jessica Svensson.

Efter att ett antal övningar gåtts igenom med deltagarna avslutar man med en hinderbana.

– Det handlar om att hitta på något roligt med sin hund och samtidigt hinna med sin egen träning. Ser man att hunden tycker att det är roligt blir man också själv motiverad, säger Jessica Barrnäs.

Publicerad 02 April 2018 06:00