Vanessa Poole från Skanör sätter upp pjäsen “Venus in fur” på Bastionen i Malmö.

Vanessa Poole från Skanör sätter upp pjäsen “Venus in fur” på Bastionen i Malmö.

”Ett fantastiskt sätt att kommunicera”

Vanessa Poole vill bygga upp den engelskspråkiga teatern i Skåne

Av
Julia Pileby

Julia Pileby

SKANÖR/MALMÖ. Den 22 och 23 september gör den engelskspråkiga pjäsen ”Venus in fur” ett gästspel på Teaterhuset Bastionen i Malmö. Bakom uppsättningen står Vanessa Poole från Skanör.

Vanessa Poole kommer ursprungligen från Storbritannien, men har sedan slutet av 90-talet bott i Skanör.

– Min man är svensk och därför flyttade jag till Sverige, berättar Vanessa Poole.

Hon är både lärare och skådespelerska. Till vardags jobbar hon som lärare i teater och engelska på Östra Grevie Folkhögskola.

Hon kommer från en familj med många skådespelare, både hennes pappa och farfar ägnade sig åt teater. Själv började hon redan som barn i olika radioteaterpjäser.

– Jag har alltid haft teater i mitt liv. Jag växte upp med att titta på min pappa när han uppträdde, så jag har det nog i blodet. Teater är ett fantastiskt sätt att kommunicera på.

Under tiden hennes barn var små blev det inte så mycket skådespelande, mer film eller speakerjobb, men för sju år sedan återupptog hon sin stora passion och har hjälpt till att etablera Down the Rabbit Hole Theatre i Köpenhamn, där hon uppträder flitigt på scen..

– Jag tänkte att det är nu eller aldrig. Jag ville bygga upp en engelskspråkig teater i Öresundsregionen.

Hon tillhör teatersällskapet Playmate Theatre i Malmö, tillsammans med de brittiska kollegorna Kevin Benn och Robin Gott.

Tillsammans spelar de engelskspråkiga pjäser både i Malmö och Köpenhamn.

Den 22 och 23 september spelar de Broadway-pjäsen ”Venus in fur”, skriven av David Ives på Bastionen, regisserad av Jeremy Thomas-Poulsen.

– Det är en mäktig pjäs. Rolig, spännande och sexig. Den handlar om en regissör som försöker hitta en kvinnlig skådespelare till sin pjäs. Det är en pjäs om makt och förhållanden.

Vanessa Poole spelar skådespelaren som stormar in när regissören börjar tappa hoppet.

Varför är det viktigt att etablera engelskspråkig teater i regionen?

– Jag tror att det är värdefullt att kunna göra teater på originalspråk. I Malmö saknas engelskspråkig teater. Vi försöker jobba med skådespelare som har engelska som modersmål. Vi har en fantastisk möjlighet att presentera engelskspråkig teater här.

Publicerad 12 September 2017 06:00