Klara Svensson.
Foto: Markus Celander

Klara Svensson. Foto: Markus Celander

En mindre skrockfull Klara Svensson

"Ritualerna måste vara något så när vettiga"

Av
Markus Celander

BOXNING. Nyblivne SM-mästaren Klara Svensson, 22, har tonat ner skrocken inför matcherna.
- Det var ett sätt att kontrollera nervositeten, men till slut insåg jag att mina ritualer tog mer energi än själva matchen.

Hon var ganska skrockfull överhuvudtaget förr om åren. Men faktum är att hon numera med gott samvete kan gå på A-brunnar.
- Det gjorde jag inte under tio års tid. Men nycklar på bordet, däremot, det undviker jag fortfarande, säger hon och skrattar.

Psykologi är viktigt. Inte minst för en boxare – det är en utlämnande sport.
- Det är verkligen vinna eller försvinna, säger Klara Svensson. Tappar man fokus någon sekund så märks det direkt. Man måste lära känna sig själv.

Kanske inte så konstigt då att Klara Svensson pluggar Idrottspsykologi på Malmö Högskola.
Men att helt släppa ritualerna innan match har hon inte gjort. Vad hon gör håller hon dock för sig själv.
- De ger ju tillsammans med rutinen en viss trygghet, men det måste vara något så när vettigt, något rimligt och givande i stället för bara en fix idé.


Diplomboxningen

I Sverige boxas man i diplomklassen fram tills man är 15 år. Klara Svensson började med boxning som 14-åring hemma i Höllviken, och hann gå åtta, nio diplommatcher. Hon vann de flesta.
- Första diplommatchen mötte jag en väldigt rutinerad tjej och förlorade. Men matchen var ganska jämn, och jag fick mycket beröm.
- Jag förstod snabbt att om jag bara fokuserade och gjorde som min tränare sa, så skulle det gå bra för det mesta.

Tränare i alla år har varit Christer Ekberg. Mr Höllvikens BK.
- Det blir en speciell relation, nästan familjär. Han är en av mina närmsta och betyder jättemycket för mig, förklarar Klara Svensson.
Christer Ekberg har gått och blivit 65 år och börjar tänka på pensionen.
- Det känns vemodigt, men vi kommer att bibehålla samarbetet – hur, det får vi se.

Proffslivet

För en tid sedan blev det klart att damboxning blir en gren i OS i London 2012. Men trots att Klara Svensson tillhör världseliten i sin viktklass, 64 kilo, blir det inget OS för hennes del.

I detta första OS för damboxare finns nämligen inte hennes viktklass med.
- 60 kilo finns däremot, men att gå ner fyra kilo – nej, det går inte. Jag är ganska lång, så det hade inte funkat.
- Men som tur är har jag aldrig haft OS som morot. Även om det är bland det största som finns så känner jag mig inte helt förkrossad, VM och EM är ju också stora utmaningar.

Proffslivet är en annan utmaning.
- Nyfikenheten finns där. Är bara omständigheterna de rätta vill jag absolut prova på det. Trots att jag bara är 22 år har jag ju harvat på i amatörvärlden ett bra tag. Vi får se vad tiden utvisar.

Klara Svensson

Ålder: 22 Bor: Malmö Klubb: Höllvikens BK Studerar: Idrottspsykologi och Arbete, Individ och Hälsa på Malmö Högskola Meriter: VM-silver, VM-brons, EM-silver, 5 SM-guld. Aktuell: Tog sitt femte SM-guld under SM i Norrköping, som gick 29 april-2 maj.

Publicerad 05 May 2010 00:00