Charlotte Althin lever som hon lär.
- Det är skönt att våga säga nej utan att ge en förklaring. Jag vill bara inte. Människor reagerar - och oftast positivt, säger Charlotte. Foto: Thomas Althin

Charlotte Althin lever som hon lär. - Det är skönt att våga säga nej utan att ge en förklaring. Jag vill bara inte. Människor reagerar - och oftast positivt, säger Charlotte. Foto: Thomas Althin

Låt det ta tid att komma i form

"Det finns inga genvägar till bättre hälsa"

Av
Pauline Bengtsson

- Jag har drivit friskvårdsanläggningar i 20 år och hör hur människor resonerar. Det ska tränas mer och ätas mindre och det fokuseras mycket på det yttre. Vi tror att om vi bara fixar det yttre så kommer vi även att finna en inre tillfredställelse. Men det fungerar inte så.


Charlotte Althin är utbildad idrottspedagog och har arbetat med friskvård i hela sitt vuxna liv. Själv blev hon periodvis mobbad i skolan för att det var någon som tyckte att hon hade för breda lår.

- Ätstörningarna kom som ett brev på posten när jag fått kommentaren några gånger.
Egentligen är det hela ganska enkelt menar Charlotte. Om vi fokuserar stenhårt på en yttre detalj så tar det bort energin från något annat och det hela blir lite skevt. Att inte ta sig själv på allvar utan låta sig styras av yttre påverkan i mångt och mycket urlakar själen och vi rasar ihop.

Nuet finns inte

- I dag lever jag som jag lär. Jag vågar säga nej till människor och dessutom vågar jag göra det utan att ge en förklaring, men det har inte varit enkelt. Det finns inga "quickfix", säger Charlotte.

Charlotte märker att många hon möter har slutat att leva i nuet. De lyssnar inte på vad människor i deras närhet säger utan ligger hela tiden steget före.

- En människa som inte lever i nuet saknar karisma. Att hela tiden sträva framåt redo att uppfylla målbilder som inte kommer inifrån ger bara upphov till en slags tomhet. Allt är så på sin spets idag. Antingen tränar man fem dagar i veckan på gymet eller så är man en soffpotatis. Det är så svart eller vitt. Och det kan vara samma person som fått ett infall att träna hårt i tre månader och sedan ger upp, menar Charlotte.

Hemläxa

Balans. Kunskap om vad som händer i kropp och själ. Att respektera sig själv. Det hoppas Charlotte lära ut under vårterminens "Må bäst-kurs" på Formtoppen.

- Och det blir läxor till deltagarna, skrattar Charlotte. Teori varvas med praktik och kursdeltagarna måste uppleva skillnaden i olika situationer för att kunna ta till sig kursens innehåll.

Publicerad 26 January 2009 03:00