Titta, lukta, känna. Vad kan man göra av dessa råvaror som passerat bäst-före-datum? Åk 7 Skanörs skola vet.

Titta, lukta, känna. Vad kan man göra av dessa råvaror som passerat bäst-före-datum? Åk 7 Skanörs skola vet. Foto: Åk 7 Skanörs skola

Skanörs skola blev årets Resterkockar 2019

"De har inte bara lagat en härlig måltid, de har också involverat butiker"

SKANÖR.

Behövs det lite inspiration av vad man ska göra med alla rester efter julen? Årskurs sju på Skanörs skola trollade fram en hel meny med hjälp av råvaror som passerat bäst-före-datum och vann första pris i tävlingen Resterkocken.

Totalt kom det in 167 bidrag. Många tävlande tänkte till kring hållbarhet, hur man avgör hur gammal en matvara är och hur man mest klimatsmart kan använda sina matrester. Råraka med lime, bananplättar och svamptoast var några av de rätter som Skanörs skola tillagade av utgångna råvaror.

– Vi är verkligen glada och stolta över vinsten i tävlingen Resterkocken. Det blir en fantastisk bonus till det långsiktiga och viktiga arbete vi gör med att utveckla arbetet kring resurshushållning och hållbarhetstänk, säger Anna Karlsson, lärare i hem- och konsumentkunskap, Skanörs skola.

Hemkunskapsämnet handlar om ekonomi, hälsa och miljö och alla tre delar är viktiga i Resterkocken.

– Det handlar om att lära för livet och kunna göra rätt val i vardagen. Dessutom tränar vi entreprenörskap och på så vis får eleverna en naturlig kontakt med verkligheten utanför skolan. Med vinsten känner vi att eleverna fått utdelning för sitt arbete med att vara kreativa i köket och fått ökad medvetenheten kring matsvinn, säger Anna Karlsson.

Ludvig och Olivia i årskurs sju i en bild från filmen som visar hur matlagningen gick till.

Ludvig och Olivia i årskurs sju i en bild från filmen som visar hur matlagningen gick till. Foto: Skanörs skola

Menyn bestämdes utifrån vad som gick att använda. I lådan fanns potatis, banan, gräslök, cremefraiche, jordgubbar, keso, ägg, laktosfrimjölk, spenat, kallrökt lax, svamp, bröd , rödbetsgroddar och lime.

Elevernas kreativitet var också en viktig ingrediens.

– De har inte bara lagat en härlig måltid, de har också involverat butiker och förstått hur man kan förhindra matsvinn redan i butiken. De delar med sig av hur man ska tänka och inte vara rädd för bäst-före-datum. Att de förädlat bland annat bröd och frukt till nya godare rätter ser jag som extra bra då det är några av de råvaror som vi slänger mest av. Med sin kunskap, entusiasm och glädje är de fantastiska Resterkockar, säger Malin Broman, matkreatör, som utsedde årets vinnare.

Vinsten är 3 000 kronor till klassen samt inspiration med matkreatören Malin Broman.

Nytt för i år var att det gick att samla in hjärtröster till sitt bidrag. Med hela 2 435 röster vann 6 rätters à la Lindängen hjärtröst-tävlingen. Lindängeskolan klass 9 vinner ett presentkort från Matsmart.

Publicerad 17 December 2019 00:00