Utbildningsnämnden med Gustav Schyllert (M) som ordförande, har en budget på 992 miljoner kronor, ska spara 15, 6 miljoner kronor.

Utbildningsnämnden med Gustav Schyllert (M) som ordförande, har en budget på 992 miljoner kronor, ska spara 15, 6 miljoner kronor. Foto: Åsa Meierkord/Vellinge kommun

Sparåtgärder i utbildningsnämnden klubbade

Indragna rektorstjänster kvar trots protester

VELLINGE.

Nu är utbildningsnämndens budget 2020 med ekonomisk plan 2021-2022 antagen. Besparingarna när det gäller rektorstjänsterna står kvar.

Nämnden som har en budget på 992 miljoner kronor ska spara 15, 6 miljoner kronor. Efter förslaget att spara in på biträdande rektor och administratörstjänster på gymnasie- och vuxenutbildningen samt grundskola lades fram, reagerade många av kommunens skolledare och ifrågasatte politikernas styrning av sparkravet. Men förslaget är kvar och nu också klubbat.

– Eftersom skolpengen är så stor del av vår budget så tog vi i realiteten beslutet redan när skolpengen beslutades, så det var egentligen ingen ny fråga, säger Gustav Schyllert (M), utbildningsnämndens ordförande.

Då ställde sig Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna bakom förslaget. Centerpartiet sade nej till förslaget med motiveringen att det skulle vara upp till skolorna att själva besluta var besparingen ska göras och Liberalerna deltog inte i beslutet eftersom de tidigare röstat mot att genomföra ett sparbeting i nämnden överhuvudtaget.

När budgeten nu antogs på det senaste nämndsammanträdet hade de politiska rösterna inte ändrat sig.

– Vi Liberaler anser att skolan, som är en kommunens kärnverksamheter, gott kan slippa besparingar. Vellinge ligger inte inte på något sätt i topp i Sverige vad gäller resurser till skolan. Det finns massvis med andra områden i vår kommun där vi kan göra bättre besparingar. Det har vi ansett hela tiden och det anser vi även nu, säger Anders Cnattingius (L), andre vice ordförande i utbildningsnämnden i ett pressmeddelande.

Publicerad 16 December 2019 08:16