Kaj Ransvi har jobbat som designer och med inredning i drygt 20 år och hans design finns representerad på designmuseum både i Tyskland och Singapore.

Kaj Ransvi har jobbat som designer och med inredning i drygt 20 år och hans design finns representerad på designmuseum både i Tyskland och Singapore. Foto: Pernilla Borgström

Kaj Ransvi nominerad till stort designpris

"The Reminder" påminner om hur lite tid det finns kvar

RÄNG.

"I elfte timmen" brukar det heta när något vänder i sista stund och katastrofen avvärjs. På Kaj Ransvis klocka är siffran 11 markerad för att påminna om hur lite tid det finns kvar om vi ska rädda vår planet. Nu har produkten nominerats till A´Design Award.

Kaj Ransvi ville skapa något som gör att vi pratar om problemen vi står inför när det gäller miljöförstörelse och klimatproblem.

– En klocka bär man alltid med sig, tanken är att det som vid första blicken ser ut som en vanlig klocka, visar något mer och man kommenterar och pratar om det, säger Kaj Ransvi.

Klockan har en yta av rost, vilket symboliserar den förorenade jorden, men bakom rostytan ligger ett lager guld som glimrar fram i timslagen som skurits ut med laser. På armbandet finns ord som påminner om vilka utmaningar som väntar som till exempel "pollution", "waste" och "povertry" på den ena sidan. På den andra siden finns ord som påminner oss om vad som är värt att kämpa för som till exempel "air", "food" och "love".

Den enda synliga siffran är 11 på

Den enda synliga siffran är 11 på "The Reminder". Foto: Pressbild

Kronan, alltså den lilla ploppen som man ställer klockan med, består av världskartan och i exakt samma storlek finns sfären i glas ovanför datumvisaren.

Klockan tillverkas i Kina och har ett japanskt urverk. För varje såld "The Reminder" skänker företaget 25 dollar till den svenska naturorganisationen The Perfect World Foundation.

– Fabrikerna är certifierade och lådan som klockan levereras i är miljövänlig och platt för att ta så lite plats i transporten som möjligt, berättar Kaj Ransvi.

Kaj Ransvi vet redan nu att han är nominerad till minst bronsplatsen.

– Vi får se om det blir högre, tävlingen avgörs i april nästa år.

Publicerad 12 December 2019 08:29