EvaMarie Lindahls kraftfulla streck och Aleksandra Kucharskas mjuka gråskala visas just nu på Falsterbo konsthall.

EvaMarie Lindahls kraftfulla streck och Aleksandra Kucharskas mjuka gråskala visas just nu på Falsterbo konsthall. Foto: Åsa Meierkord

Många streck att följa i svart-vit värld

Ny utställning på konsthallen Falsterbo strandbad

FALSTERBO.

De finns där. Men de kan ta lite tid att hitta. Just kan man vandra runt i Aleksandra Kucharskas mjuka gråskala och EvaMarie Lindahls kraftfulla streck på konsthallen.

Många som tidigare har besökt Aleksandra Kucharskas och EvaMarie Lindahls utställningar frågar dem ofta om verken är foto eller tryck.

– När man sedan berättar att det är tecknat, så går de fram och tittar väldigt noga. Efter en stund frågar de hur lång tid det tog att göra teckningen, säger Aleksandra Kucharska.

Aleksandra Kucharska arbetar ofta med storskaliga teckningar och bygger upp sina bilder lager för lager med blyerts. Ibland är förlagan en bild från minnet men oftast ett fotografi. Motiv från naturen och olika ljusförhållanden byggs upp i mjuka gråtoner.

– Jag arbetar väldigt lätt med pennan. Det är alltid de mörkaste partierna som får bestämma resten av teckningen. Jag kan aldrig gå tillbaka till det ljusaste när jag väl har en viss svärta, säger Aleksandra Kucharska.

EvaMarie Lindahl arbetar både storskaligt och i mindre verk. Även hon arbetar med lager på lager men har en annan teknik när det gäller pennan.

– Jag kan pressa hårt ibland. Ett papper håller för mer än man tror, säger EvaMarie Lindahl.

Hennes verk handlar ofta om hur djur används i djurparker och på muséer som ett slags konstobjekt. Ett av verken som ställs ut på konsthallen är en teckning utifrån ett foto som hon tog på London Zoo.

– Gorillorna där sitter som i en stor glasburk. Besökarna kan gå runt dem och titta från alla håll. De har ingenstans att gömma sig. På en av väggarna bakom sitter fotoporträtt av varje gorilla med namn. Samtidigt som de avpersonifieras och representerar en art, så erkänns personligheten genom porträtten, berättar EvaMarie Lindahl.

Tecknat i konsthallen. EvaMarie Lindahl och Aleksandra Kucharska ställer ut sina verk fram till den 9 februari.

Tecknat i konsthallen. EvaMarie Lindahl och Aleksandra Kucharska ställer ut sina verk fram till den 9 februari. Foto: Åsa Meierkord

Aleksandra Kucharska är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö. Hennes verk har tidigare bland annat visats på Ystad konstmuseum, Borås konstmuseum, Växjö konsthall, Teckningsmuseet i Laholm och Hallands konstmuseum.

EvaMarie Lindahl är doktorand inom konstnärlig forskning vid Edge Hill University utanför Liverpool. Hon är bland annat utbildad vid Malmö konsthögskola. Hennes verk har tidigare bland annat visats på Statens museum för kunst, Bonniers konsthall, Malmö konsthall, Kvinnohistoriskt museum och Malmö museer.

Utställningen pågår fram till den 9 februari.

Aktiviteter under utställningen

19 januari klockan 14 är det konstnärsvisning. EvaMarie Lindahl visar den aktuella konstutställningen och berättar om sitt konstnärskap. Ingen föranmälan krävs.

Under hela utställningen är ateljén öppen. Där kan man själv skapa och testa olika sätt att teckna på. Drop-in och gratis.

Publicerad 08 December 2019 00:00