Fjolårets torka innebär flera år av hårt arbete för att komma på fötter, men detta resultat ger lantbrukare tro på framtiden, menar Hans Ramel.

Fjolårets torka innebär flera år av hårt arbete för att komma på fötter, men detta resultat ger lantbrukare tro på framtiden, menar Hans Ramel. Foto: Adobe Stock & Markus Asp

Efter katastrofåret – skörden dubbelt så stor

"Glädjande – det här behövdes verkligen"

SKÅNE.

Årets spannmålsskörd är den största på flera år. Efter torkan och missväxten i fjol har mängden ökat med närmare det dubbla. Även om det kommer ta många år innan näringen är återställd så betyder resultatet mycket. "Det här ger oss framtidstro", säger Hans Ramel, LRF ordförande Skåne.

Av
André Kvist

I fjol drabbades lantbrukare inom samtliga näringar hårt av torkan och den efterföljande missväxten. Men i år är ordningen återställd med råge. Årets totalskörd av spannmål beräknas till 6,1 miljoner ton, enligt siffror från SCB och Jordbruksverket.

Årets skörd är 88 procent större än katastrofåret i fjol och 15 procent större än genomsnittet de senaste fem åren. Siffrorna för Skånes del presenteras den 13 december men generellt pekar allt mot ett riktigt bra år även här.

– Vi har inte färdig statistik regionalt men för Skånes del kommer det visa på stora skillnad, särskilt jämfört med i fjol som var riktigt uselt. Det har varit riktigt bra skördar i Skåne, säger Gerda Ländell, Lantbruksstatistik SCB.

Spannmålsskörden är 2019 i nivå med de tidigare skörderika åren 1990 och 2015.

Spannmålsskörden är 2019 i nivå med de tidigare skörderika åren 1990 och 2015. Foto: Mostphotos

Över hälften av skörden utgörs av höstvete som mer än dubblerats sedan i fjol och ökat 29 procent jämfört med fem års genomsnitt. Även raps och rybs visa snarlika stabila ökningar. Orsaken till detta är en rejäl ökning av odlingsareal av höstraps.

För Hans Ramel, Lantbrukarnas ordförande i Skåne, är beskedet om de fina resultatet glädjande.

– Förra året var ju den värsta torkan på 80 år eller mer. Det här behövdes verkligen. Det var lite torrt i våras och då var det lite oroligt att det skulle bli ännu ett tufft år, säger han.

Samtidigt ligger fjolårets konsekvenser kvar som ett ok över många skånska lantbrukares axlar.

– Många har en ansträngd likviditet och behöver jobba av det dåliga resultatet från i fjol. Det kommer ta ett par år och även om vi inte har haft en strid ström av konkurser så är det många som fått ta av besparingar och lånat. Vi slickar såren lite men det här ger oss framtidstro, säger Hans Ramel.

Även om det nationellt har varit ett strålande år så finns det lokalt lantbrukare som upplevt en torka värre än den i fjol.

– Det är främst kring Kalmar och mellersta Öland som en del gårdar haft det värre än förra året. Men det gäller små områden. Vi har också några platser i Sörmland och Östergötland, samt kring Uppsala och Stockholm, säger Gerda Ländell.

Fakta

Årets spannmålsskörd beräknas till 6,1 ton, 88 procent bättre än i fjol.

Störst avkastning har höstvetet haft med 3,3 miljoner ton, 29 procent bättre än genomsnittet de senaste fem åren.

Den totala odlade spannmålsarealen ökade med 6 procent jämfört med 2018.

Årets skörd är i nivå med 1990 och 2015 som är de enda år då man tidigare nått över 6 ton de senaste tre årtionden.

Källa: SCB och Jordbruksverket.

Publicerad 15 November 2019 10:35