Thomas Hansson och Mätta Ivarsson.

Thomas Hansson och Mätta Ivarsson. Foto: Pressbild/Jennie Larsson

MP: Erbjud unga kriminella att hoppa av på skånska sjukhus

Vill importera brittisk modell

SKÅNE. I Storbritannien erbjuds sedan många år tillbaka avhopparverksamhet på flera sjukhus. Miljöpartiet vill att man utreder hur en liknande modell kan införas i Skåne.

När en kriminell blivit utsatt för våld och söker vård uppstår ”ett påverkansbart ögonblick”. Det anses helt enkelt lättare att få den kriminelle att vilja ändra sin livssituation när han eller hon är mitt uppe i den kris som besöket på akuten innebär.

Metoden infördes på sjukhus i London redan för 14 år sedan och har sedan dess spridits till fler städer i landet. Arbetet leds av socialarbetare från organisationen Redthread (Röda tråden) i tätt samarbete med vårdpersonalen.

Enligt en utvärdering minskade återbesöken på akutmottagningen hos dem som deltog i projektet. Nära 60 procent av de unga råkade ut för färre våldsincidenter och fyra av tio minskade sin brottslighet.

– Sättet att arbeta i London och på andra sjukhus i Storbritannien är jättespännande. Det är en effektiv metod för att nå unga människor som hamnat fel i livet. Den kris de befinner sig i på sjukhusen gör att de har lättare att tacka ja till samhällets utsträckta hand. Erfarenheterna från Storbritannien visar att det är mycket bättre att sätta in åtgärder direkt på sjukhuset än att vänta till personen blivit utskriven, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

I en motion till regionfullmäktige föreslår partiet att man utreder hur en liknande modell kan införas på ett skånskt sjukhus. Frågan bör enligt Miljöpartiet utredas tillsammans med externa aktörer som till exempel polis, socialtjänst och civilsamhälle.

– Det här är inget som Region Skåne kan göra själva. Men om hälso- och sjukvården kan hjälpa till att få unga gängmedlemmar att hoppa av så måste vi självklart utreda det. Därför vill vi att Region Skåne tar initiativ till breda samtal med andra aktörer för att se om metoden går att införa här. Vi ser gärna att den ideella sektorn är med, precis som det är i London, säger Thomas Hansson, vice gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne.

Publicerad 29 October 2019 00:00