Rätten att bli glömd

Rätten att bli glömd" infördes 2014 och har använts flitigt av många EU-medborgare. Foto: Ritzau Scanpix/Charles Platiau

Domstol: "Rätten att bli glömd" gäller inte överallt

Google överklagade böter från franska staten

VÄRLDEN. Sedan 2014 kan EU-medborgare kräva att Google tar bort bilder och andra sökresultat som gäller ens person. Men ett nytt domslut från EU-domstolen slår fast att rättigheten bara gäller inom Europa.

"Rätten att bli glömd" infördes 2014 och har använts flitigt av många EU-medborgare. Till dags dato har Google fått in 845 000 ansökningar om att ta bort över tre miljoner webbsidor. Av dessa har cirka 45 procent raderats.

Men nu visar det sig att rätten att bli glömd på nätet inte gäller överallt. Den franska motsvarigheten till Datainspektionen anser att regelverket bör gälla över hela världen och gav Google 100 000 euro i böter för att de inte hörsammade myndigheten.

Google valde att överklaga till EU-domstolen, som nu alltså går på datajättens linje. Enligt domslutet behöver Google enbart ta bort sökresultat på sina europeiska sidor. Det innebär att människor utanför Europa kan se bilder på dig framöver – även om du ansökt om att få informationen bortplockad.

Publicerad 24 September 2019 11:32