Det kommer vara brist på arbetskraft inom många yrken om fem år. Om man väljer att studera till exempelvis sjuksköterska eller inom it-branschen spår Arbetsförmedlingen att chanserna till arbete är som störst.

Det kommer vara brist på arbetskraft inom många yrken om fem år. Om man väljer att studera till exempelvis sjuksköterska eller inom it-branschen spår Arbetsförmedlingen att chanserna till arbete är som störst. Foto: Mostphotos.com

Prognos:

Här finns jobben om fem år

"En högskoleutbildning ger ofta goda möjligheter till jobb"

SVERIGE.

Det kommer att vara stor brist på utbildad arbetskraft om fem år. De som söker in till höstens utbildningar på högskolan har därför goda chanser att få jobb. Men då gäller det att välja rätt yrke. Barnmorskor, lärare eller it-tekniker ser ut att ha en ljusare framtid än de som pluggar till journalist eller banktjänsteman. Det visar en prognos från Arbetsfömedlingen.

Av
Andreas Holm

Den 15 april är sista ansökningsdagen till höstens utbildningar på landets högskolor och universitet. De som väljer studier inom teknik, vård eller pedagokik ser ut att få en ljus framtid i arbetslivet.

– Vi har haft brist på utbildad arbetskraft en längre tid och den ser ut att fortsätta. En högskoleutbildning ger ofta goda möjligheter till jobb. Det gäller både i dag, när vi har en stark arbetsmarknad, och den dag konjunkturen vänder nedåt, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Myndighetens senaste prognos visar att det kommer fattas omkring 100 000 personer som har den kompetens som efterfrågas av arbetsgivare om fem år. Hälften av dem behövs inom hälso- och sjukvård och pedagogik.

– Det är alltid bra att läsa en utbildning som leder till ett tydligt yrke. Då är det oftast lättare att få jobb, säger Annelie Almérus.

Sämst förutsättningar i arbetslivet 2024 har de som studerar till exempelvis journalist, fastighetsmäklare eller grafisk formgivare.

Fakta

Här blir det minst konkurrens om jobben 2024, yrken på högskolenivå:

Barnmorskor

Civilingenjörer, ingenjörer och tekniker

Förskollärare

Läkare och tandläkare

Läraryrken

Mjukvaru- och systemutvecklare

Psykologer

Sjuksköterskor

Socialsekreterare

Systemanalytiker och it-arkitekter

Här blir det störst konkurrens om jobben 2024, yrken på högskolenivå:

Banktjänstemän

Chefssekreterare och VD-assistenter

Fastighetsmäklare

Finansanalytiker och investeringsrådgivare

Fotografer

Grafiska formgivare

Informatörer, kommunikatörer och PR-specialister

Journalister

Musiker, sångare och kompositörer

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 08 April 2019 06:00