Flera hundra miljoner kronor betalas ut i supermiljöbilspremier runt om i landet.

Flera hundra miljoner kronor betalas ut i supermiljöbilspremier runt om i landet. Foto: Mostphotos.com

Så mycket har betalats ut för supermiljöbilar i Skåne

"Det rör sig om fler fordon än vi trott"

SVERIGE. Flera hundra miljoner kronor betalas ut i supermiljöbilspremier runt om i landet. De flesta har valt att privatleasa, snarare än att köpa, en elbil. Det tror Transportstyrelsen.

Av
Andreas Holm

– Supermiljöbilspremien har betalats ut till den som varit ägare när fordonet togs i trafik för första gången och endast en av tio premier har betalats ut till en privatperson, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren, som menar att det sannolikt handlar om allt fler leasingbilar.

– De syns inte i vår utbetalningsstatistik, för då går premien till finansbolaget som är den faktiska fordonsägaren, säger Mikael Andersson till Siren.

En del av bilarna har exporterats till andra länder. Bland andra SVT:s program "Plus" rapporterar om att nästan var tionde elbil som fått statligt stöd i form av premien har skickats utomlands.

Totalt 294 miljoner kronor betalades ut i supermiljöbilspremier från januari till och med september i år. Bara i Stockholm betalades 109 miljoner ut, följt av Göteborg och Södertälje, enligt statistik från Transportstyrelsen.

I Skåne kan antas att flest elbilar används i Malmö då det betalats ut cirka 3,8 miljoner kronor i supermiljöbilspremier. Även i Lund, Helsingborg och Hässleholm har höga premier betalats ut. Örkelljunga, Östra Göinge, Burlöv och Perstorp är kommuner där noll kronor betalats.

Premien, som både privatpersoner och företag kan ta del av, gäller personbilar med mycket låga utsläpp av växthusgaser, främst laddhybrider och elbilar, som satts i trafik senast den 30 juni i år. Den största delen, 93 procent, har under året gått till juridiska personer enligt Transportstyrelsen. Supermiljöbilspremien ersättes i somras, den 1 juli, av den nya klimatbonusen.

– Vi har inte börjat att betala ut de premierna än eftersom ett av kraven är att du måste vara ägare till fordonet minst sex månader innan bonusen betalas ut. Det sker alltså i samband med årsskiftet. Känslan än så länge är att det rör sig om fler fordon är vi har trott, men att bonusbeloppet per bil är mindre än förväntat, säger Mikael Andersson, till Nyhetsbyrån Siren.

Publicerad 28 November 2018 06:00