Hyllades som avhoppad nazist – nu är han tillbaka

Tobias Malvå riskerar uteslutning från SD Vellinge

Av
Lokaltidningen.se

VELLINGE. Ett av 2000-talets främsta affischnamn bland avhoppade nazister är tillbaka. Nu delar han ut flygblad för Nordiska motståndsrörelsen och riskerar att bli utesluten från Sverigedemokraterna (SD) där han är medlem.
Att Tobias Malvå, grundaren av Nationalsocialistisk front, åter valt att engagera sig politiskt stod klart redan hösten 2015. I samband med att flyktingströmmen nådde Trelleborg deltog han i ett torgmöte som arrangerades av SD. Riksdagsledamot Kent Ekeroth höll tal och Tobias Malvå bar partiets fana.
Men nu verkar det som att SD tröttnat på sin partikamrat.
I skrivande stund ligger ett pågående uteslutningsärende mot Tobias Malvå hos SD centralt. Varför han riskerar att bli utesluten vill partiet dock inte kommentera.
– Vi lämnar inga uppgifter kring detta innan riksdagsgruppen har fattat ett beslut, meddelar pressassistent Felix Byström.
Tobias Malvå var en av 1990-talets frontfigurer inom svensk nazism. Bland annat grundade han nationalsocialistisk front (NSF) och blev dess ledare i Skåne. Han begick även flera grova brott som han senare dömdes till fängelse för.
I början av millennieskiftet valde han att hoppa av NSF och tog avstånd från sitt förflutna.  Genom rörelsen Exit och organisationen Drivkraft, som han själv var med och startade, gjorde han sig känd som avhoppare och var bland annat ute och föreläste på skolor, vilket svensk media uppmärksammade.
– Jag har stundvis mått väldigt psykiskt dåligt när jag tänkt på alla människor jag skadat, svikit, alla trasiga individer jag träffat, alla skulder, och fängelsevistelserna. Det har tagit tio år att reparera det jag skadat och det är först nu jag kommit till ro med mig själv, berättade han i en intervju i Lokaltidningen 2009.
Men någonting har hänt sedan dess.
I juli i år var Tobias Malvå åter i Trelleborg. Denna gång delade han ut flygblad för Nordiska motståndsrörelsen NMR, som beskrivs som en militant nazistisk organisation, som genom revolution vill skapa en nordisk nationalsocialistisk republik.
Hos SD ses Malvås nygamla intressen inte med blida ögon.
– Ska han hålla på med sånt är det goodbye från vår sida. Sådana pajasar vill vi inte ha med att göra. Det är bra att de hittar annat, säger Mats Carlström, ordförande i SD Vellinge där Tobias Malvå är hemmahörande.
– Malvå är ingen som har varit aktiv hos oss. De få gånger jag har träffat honom har varit i Trelleborg, säger Carlström.
Men SD i Trelleborg vill inte heller veta av Tobias Malvå länge.
– Han har varit nere i vår lokal ett antal gånger och varit med när vi arrangerat saker, men i samband med att han sågs patrullera med Soldiers of Odin i våras gjorde jag klart för honom att han inte var välkommen något mer, säger Trelleborgs ordförande Helmuth Petersen.
– Skulle det komma till min kännedom att någon av våra medlemmar engagerar sig i grupper som NMR hade jag omedelbart agerat kraftfullt för en uteslutning. Deras åsikter är så långt från våra som möjligt, säger han.  
Fotnot: Tidningen har utan framgång sökt Tobias Malvå för en kommentar.

Publicerad 24 August 2016 00:00