Illustrationerna är gjorda av Chung-tat Cheu och fotona är tagna av Sheena Wang.
Foto: Leif Brost
Illustrationerna är gjorda av Chung-tat Cheu och fotona är tagna av Sheena Wang. Foto: Leif Brost
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Unikt dinosauriefynd visas på Bärnstensmuseet


KÄMPINGE. I vintras stals stora delar av Leif Brosts bärnstenssamling från museet i Kämpinge. Stenar för närmare en halv miljon kronor försvann och arbetet med att återställa samlingen har varit långdragen. Efter mycket arbete är Leif Brost nu åter redo att slå upp portarna för en ny utställning. Och det är inte vilken utställning som helst.

Bland föremålen återfinns bland annat bilder på de unika dinosauriefynd, som gjordes av forskaren Dr. Lida Xing vid China University of Geosciences, i slutet av 2016.

Fynden, som gjordes i 99 miljoner år gamla bärnstenar från Burma, består bland annat av tre och en halv centimeter lång, fjäderbeklädd dinosuriesvans med totalt åtta kotor.

– Först trodde man att man bara hittat fjädrar, men sedan visade det sig att det fanns kotor också, berättar Leif Brost, som är exalterad över att få visa dokumentation av fynden på sin utställning (stenarna i sig bevaras i säkert förvar i ett kassavalv.).

Men varför är då detta fynd så intressant?

”Forskarna menar att svansbitens uppbyggnad gör att de kan utesluta att fjädrarna suttit på en förhistorisk fågel, utan att de måste ha tillhört en dinosaurie. Detta är inte första gången som bevis på dinosauriefjädrar hittats i fossil, men det är de första välbevarade fjädrarna som tydligt kan associeras med en dinosaurie”, skriver National Geographic.

Paleontologer vid Lunds universitet som tagit del av fyndet beskriver det som för bra för att vara sant.

– Det är verkligen ett sådant fynd som alla drömmer om att få hitta, där man verkligen ser det riktiga djuret och de riktiga fjädrarna som de såg ut, säger paleontolog Elisabeth Einarsson i en tidigare intervju i Metro.

Det är nu alltså bevisat att även de större, icke luftburna dinosaurierna, bar fjädrar. Kanske bör historiebäckerna ritas om även om Tyrannosaurus rex inte är lika skräckinjagande klädd i mjuka fjädrar.

Vill du själv ta en närmare titt på fynden så pågår utställningen på Kämpinge Bärnstensmuseum från lördagen15 juli till och med söndagen 17 september.

Illustrationerna är gjorda av Chung-tat Cheu och fotona är tagna av Sheena Wang.
Foto: Leif Brost
Illustrationerna är gjorda av Chung-tat Cheu och fotona är tagna av Sheena Wang. Foto: Leif Brost

Publicerad: 11. juli 2017 15:07
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Vellinge-Näset

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa