Västra Ingelstad IS slog på stort

Hela ungdomssektionen åkte på gemensamt träningsläger

Av
Markus Celander

Markus Celander

FOTBOLL. När Västra Ingelstad IS ungdomslag ska på träningsläger gör man det med besked – ALLA lagen åker tillsammans.
– Vad vi vet är det ingen annan klubb som gör så här, säger Connie Fredriksson, kassör i klubbens föräldraförening.

Föräldraföreningen bildades för 31 år sedan med syftet att ordna träningsläger för klubbens alla barn och ungdomar.

– Vi tyckte att de mesta resurserna lades på seniorerna, förklarar Connie Fredriksson.

Häromhelgen var det alltså tid för det 31:a gemensamma jättelägret – två bussar med 94 fotbollsspelare i åldern 7 till 16 år, och 41 ledare och föräldrar, avgick från Västra Ingelstad med destination Barnens By i Hästveda.

Där spelades fotboll mot lokala lag från Hästveda, Broby och Hässleholm.
Och så grillades det hamburgare och bakades kanelbullar.

– Det här är en stor grej för barnen, särskilt de små, säger Connie Fredriksson och ger ett exempel:

– En pojke blev sjuk på torsdagskvällen innan lägret och kräktes i sängen. Då gömde han sängkläderna under sängen så att inte föräldrarna skulle upptäcka att han blivit sjuk, för han ville så gärna åka med på lägret, men nu fick han ju bli hemma.

Att hyra stugor och fixa mat och transport till 135 personer kostar en del – Föräldraföreningen står för den största kostnaden.

Pengarna får de in genom att arrangera cuper och hålla i kaféverksamhet under hemmamatcherna, förklarar Connie Fredriksson.

Publicerad 14 April 2011 16:00

Lokaltidningen Vellinges nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Kommunen har inte ändrat hållning

VELLINGE. Riksdagen beslutade om ett tillfälligt kommunbidrag på 390 miljoner kronor för år 2017 samt 195 miljoner kronor för år 2018 i syfte att möjliggöra för kommuner att låta ensamkommande, asylsökande ungdomar som fyller 18 år bo kvar i kommunen.

Sent i december hade kommunstyrelsen ett extrainsatt sammanträde för att besluta vad kommunen ska göra med detta tillfälliga kommunbidraget som för Vellinge kommuns del handlar om totalt 910 669 kronor. Kommunstyrelsen beslutade då att bidraget ska användas till kommunens övergripande integrations- och etableringsarbete och inte till den aktuella gruppen.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Nya Listan röstade emot det föreslagna beslutet och hade ett gemensamt yrkande, att bidraget skulle göras tillgängligt för ideella föreningar som arbetar med stöd för ensamkommande asylsökande över 18 år.

Efter votering blev rösterna 8-5 eftersom Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade för det beslutade förslaget.

– Vi vill lägga resurserna på det som är vårt åtagande och inte på det som är en annan myndighets jobb. Men om lagstiftningen ändrar sig, så följer vi naturligtvis den, säger Anna Mannfalk, (M), ordförande i omsorgsnämnden.