Ulf och Elna Gränso från Gränsbopotatis är några av de lokala producenter som kommer att vara på plats under Bondens dag

Ulf och Elna Gränso från Gränsbopotatis är några av de lokala producenter som kommer att vara på plats under Bondens dag Foto: Andreas Johansson.

Traktens lantbrukare anordnar Bondens dag

"Det behövs en påminnelse"

VELLINGE/SÖDERSLÄTT.

Lantbrukare Paul Nilsson i Eskilstorp började fundera på hur lite folk vet om en bondes vardag. Insikten att kommunen har en av Europas bördigaste jordar och vad det kan innebära för invånarna är inte heller så stor. Därför anordnas nu Bondens dag.

Söderslätt och Vellinge har otroligt bördiga jordar och det finns många verksamma lantbrukare i kommunen. En del av dem är till och med några av de största producenterna i landet inom sitt område som till exempel lök, potatis, sallad, rabarber och jordgubbar.

Men förståelsen för att det därför också ibland måste finnas plats för lantbruksmaskiner på vägarna är inte så stor.

Paul Nilsson sitter med i Vellinge LRFs styrelse och när han tog upp det på ett möte så tyckte alla att det var en trevlig och intressant idé och alla började engagera sig, komma med förslag på aktiviteter, ta på sig olika uppdrag. Efterhand har flera medlemmar anmält sig som funktionärer och allt arbete sker ideellt.

– Vi tänkte att det kunde vara både roligt och nyttigt med en dag som visar upp vad vi gör. Först tänkte vi att vi skulle ha det hemma på gården men kom fram till att det var bättre att ha det på Vellingeblommman, där man också kan fika och dit det kommer mycket folk, berättar Paul Nilsson.

Under den 15-16 juni kommer därför traktens lantbrukare och gårdbutiker att vara på plats, visa det närodlade och låta folk ta en titt på både nya och gamla traktorer, tröskor och andra lantbruksmaskiner.

Även djur kommer att visas upp och barn får chansen att lära sig hur vete, korn, råg, havre, sockerbetor och annat ser ut och odlas.

Tanken är också att skapa en förståelse för att dagens lantbruk innebär stora arealer som inte kan ligga sammanhängande, utan kräver att de ibland måste ut på vägarna.

– Det behövs kanske en påminnelse om att vi bor och lever i en lantbrukskommun, säger Paul Nilsson.

Arrangemnaget kommer att äga rum den 15 –16 juni på Vellingeblommans parkering mellan klockan 10 och 16.

Publicerad 10 June 2019 11:41