Finsmakarna på Stora Hammars skola har en ny nominering att glädjas över.

Finsmakarna på Stora Hammars skola har en ny nominering att glädjas över. Foto: Åsa Meierkord/arkiv

Stora Hammars skola kan få gastronomiskt pris – igen

En av tio finalister i White guide junior

HÖLLVIKEN.

Stora Hammars skola i Höllviken är nominerad till "Årets klimatkök" i White guide junior. Stora Hammars skola gör upp med nio andra skolor om titeln och vinnaren presenteras i höst.

Stora Hammars skola har återigen chans att få ett fint gastronomiskt pris. Förra året uppmärksammades skolan då den köksmästare Mikael Andersson fick andrapris i klassen "Årets skolkock". Skolan hamnade också på femte plats i kategorin "Årets skolkök" och fick niondepriset som "Årets klimatkök".

White Guide Junior är en skolmatstävling som syftar till att höja kvaliteten på skolmat genom att lyfta fram och sprida goda exempel. I bedömningen av god skolmat värderas olika parametrar, så som smak, näringsriktighet, utbud, måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, engagemang och kompetens. Från och med 2017 har fokus stärkts på klimat och hållbarhet genom att White guide junior tillsammans med Världsnaturfonden inrättat ett pris till Årets Hållbara Skolmatskommun, och tillsammans med Oatly Årets Klimatkök.

– I dag finns det många duktiga skolkök som serverar klimatsmarta och hälsosamma måltider som smakar gott och ser aptitliga ut. Det lockar eleverna att våga testa nytt och på så sätt visar de vägen till hållbart ätande. Vi tycker dessa kök är superviktiga. De utmanar normer och värderingar om vad som ska serveras i skolan, samtidigt inspirerar de många andra kök, säger Malina Andersson Lee som är sustainable eating specialist på Oatly i ett pressmeddelande.

Från Skåne är även Aggarps skola i Svedala nominerad i samma kategori. Vinnaren presenteras på White Guide Junior-galan i Malmö den 17 september.

Publicerad 22 May 2019 00:00