Alexandra Malmberg skriver hon en bok om sin och andras erfarenheter om ångest.

Alexandra Malmberg skriver hon en bok om sin och andras erfarenheter om ångest. Foto: Åsa Meierkord

Alexandra vill rikta om ljuset på ångest

"Folk tror att de är ensamma i sin situation"

VELLINGE.

För drygt tio år var Alexandra Malmberg aktuell med boken "Är du med i gaymet?" som fick stor uppmärksamhet i media. Nu jobbar hon med en ny bok som skildrar det svåra i livet och hur man kan låta ångest få vara en del i livet utan att låta den bli ett hinder.

"Är du med i gaymet?" handlade om Alexandra Malmbergs erfarenhet av att leva med en homosexuell pappa och att själv vara bisexuell varvad med okända och kända svenskars egna "hbtq-upplevelser".

– Med bokprojektet vill jag nå ut till människor som tror att de är ensamma i sin situation, precis som boken "Är du med i gaymet?" hade som syfte. Folk tror att de är ensamma i sin situation men de är de inte. Ångest är någonting alla upplever men av någon anledning har just ångest blivit tabubelagt och det vill jag ändra på. Att man förstår att man kan bygga upp ett liv där ångesten inte är ett hinder genom att man förstår sig själv och är i kontakt med sig själv och sitt bagage, säger Alexandra Malmberg.

I det nya bokprojektet skriver hon om sin egen ångest under uppväxtåren men väver också in andras berättelser och erfarenheter. Efter en efterlysning på Facebook om intervjupersoner, fick hon överväldigande respons.

– Alla har ångest i någon omfattning, någon gång. Jag har fått svar från människor i alla åldrar och med både stor och liten ångestproblematik, det är väldigt kul att så många vill berätta.

"Jag hade många

kompisar och lätt att

få killar.

Ingenting verkade konstigt med mig, men jag kollapsade som

17-åring"

Alexandra Malmberg växte upp i Vellinge som en populär och glad tjej.

– Jag hade många kompisar och lätt att få killar. Ingenting verkade konstigt med mig, men jag kollapsade som 17-åring på grund av många olika anledningar och det är också den resan jag skildrar i den nya boken, berättar Alexandra Malmberg.

En av anledningarna var hennes oro för hur folk omkring henne skulle ta att hennes pappa var homosexuell och levde med en man i Malmö.

– Då, i slutet på 1990-talet i Vellinge, innan sociala medier kom och drog in omvärlden och ändrade normerna, var det en stor grej. Jag berättade det inte för någon. Jag var orolig att det skulle snackas och har också förstått i efterhand att det var just det som folk gjorde. Till exempel ringde de till min pappas telefonsvarare bara för att höra om det var två män som svarade, berättar Alexandra Malmberg.

När Alexandra Malmberg till sist berättade och började med sin bästa kompis, blev reaktionen oväntad.

– Nästan alla tog det väldigt bra. Min bästa kompis sade att hon hade vetat det väldigt länge men hade inte velat fråga om det eftersom hon respekterade att det inte var något som jag inte hade valt att berätta.

Hur och varför människor reagerar och interagerar med varandra som de gör, har blivit till hennes största intresse.

– Jag håller på att starta upp bloggen "Medvetenhet i centrum" eftersom jag vet av egen erfarenhet hur mycket bättre man kan må när man förstår sig själv, är medveten i sig själv och lär sig att justera om sina tankar. Rikta om fokuset.

Personligt

Namn: Alexandra Malmberg

Familj: Mamma, pappa, pappa, lillebror.

Bor: Vellinge

Gör: Har tidigare jobbat som skribent på Aftonbladet, jobbat som psykiatriundersköterska och med barn i behov av särskilt stöd. Pluggar pedagogik och siktar på att i framtiden driva en egen verksamhet inom vägledning och personlig utveckling. Driver bloggen "Medvetenhet i centrum". Skriver på ett nytt bokprojekt om ångest.

Det här visste ni inte om Alexandra: "Jag höll på rätt mycket med sång och dans och var med i en sång- och dansgrupp som fick lite kontakter i branschen."

Det bästa med Vellinge: "Jag har alltid bott här, förutom ett år i Malmö. I Vellinge kan man höra sina tankar utan att anstränga sig. Landsvägarna är fina. Jag har vänner och familj här. Jag är nog ingen stadstjej".

Publicerad 22 May 2019 06:00