Enrico och Alisa Björck och många andra på Östersjövägen upplever stora problem med buller och vibrationer från trafiken.

Enrico och Alisa Björck och många andra på Östersjövägen upplever stora problem med buller och vibrationer från trafiken. Foto: Åsa Meierkord

Stora problem med buller och vibrationer

"Man kan inte stå i sin trädgård och ha ett vanligt samtal"

HÖLLVIKEN.

En av de värsta gatorna i Höllviken enligt trygghetsambassadörernas undersökning är Östersjövägen. Boende berättar om hur fönsterna skallrar när bussarna kör förbi och att det inte går att ha ett vanligt samtal i sin trädgård.

Några av de boende på gatan som Lokaltidningen pratar med är Enrico och Alisa Björck som flyttade till Höllviken från Örebro 2011 och till sitt kombinerade hus och kontor på Östersjövägen för drygt ett år sedan.

Ganska snart förstod de att trafiken utanför huset var tung.

– Trots att vi har nya fönster, skallrar det när bussarna kör förbi. Innerdörrarna skallrar också och golven på övervåningen vibrerar, berättar Enrico Björck.

"Golven på övervåningen vibrerar"

När de renoverade och drog ner tapet, upptäckte de flera sprickor i husväggarna.

– Vi kontaktade kommunen och de skickade en extern firma som har varit här och gjort vibrationsmätningar. Vi väntar fortfarande på besked från kommunen men enligt firman som mätte så låg värdena långt över de tillåtna, säger Enrico Björck.

Trafiken på Östersjövägen är inget nytt fenomen. 2005 gjorde en av de boende på vägen, en lokal enkät om situationen som visade att många fastighetsägare upplevde problem med buller och vibrationer. Av cirka 45 svar från fastighetsägare upplevde 70 procent att de hade problem med buller och vibrationer.

– Man kan faktiskt inte stå i sin trädgård och ha ett vanligt samtal, säger Pål Jensen som också bor på gatan och har engagerat sig i problemen.

En stor del av problemen beror på att de flesta av bilisterna kör för fort.

– Det är en raksträcka och trots att det finns många utfarter så kör man för snabbt, säger Pål Jensen.

En av vägföreningarna som har sin utfart på Östersjövägen hade stora problem med att kunna ta sig ut på vägen och i januari byggdes ett fartgupp för att få bilisterna att sänka hastigheten innan utfarten. Guppet ligger precis utanför familjen Björcks hus.

– Först byggdes ett fartgupp, men då körde bilarna bara slalom mellan, så efter några veckor byggdes ett gupp till. Men bilarna kör ändå för fort och slår i marken. Vibrationerna blir ännu värre. Dessutom kan man inte längre alls veta om bilarna som kommer kör snabbt eller långsamt mot guppen, så det är ännu svårare än tidigare att avgöra när man ska köra ut, berättar Alisa Björck.

Det finns en ljusskylt som informerar om man håller hastighetsbegränsningen på 40 kilometer i timmen med en glad eller sur gubbe.

– Det hade behövs fler ljusskyltar och även farthinder i form av refuger istället för gupp, säger Enrico Björck.

Publicerad 19 May 2019 00:00