Gärningsmännen släckte själva sin eld på gräsmattan med en brandsläckare.

Gärningsmännen släckte själva sin eld på gräsmattan med en brandsläckare. "Det kunde ha slutat i katastrof", säger Thomas Olsen, Fotevikens museum. Foto: Thomas Olsen

Bröt sig in i Foteviken och eldade

"Kunde ha slutat i katastrof"

HÖLLVIKEN.

Natten till söndagen bröt sig någon in i Fotevikens vikingastad och försökte ta loss båtarna, stal pengar och startade en eld på gräsmattan.

– Det är väldigt torrt ute och hela vikingabyn är byggd i trä, det kunde ha slutat i katastrof, säger Thomas Olsen, Fotevikens museum som var en av de i personalen som upptäckte skadegörelsen i söndags morse när muséet öppnade.

Steg för steg kunde personalen följa hur gärningsmännen hade levt rövare i byn.

– Först såg vi hur någon hade snott förtöjningsrepen till båtarna, sedan såg vi hur de hade försökt putta ut båtarna men inte lyckats, berättar Thomas Olsen.

Vandalerna hade sedan gått vidare till ett hantverkstält där de tagit pengar och hittat en gasolbrännare.

–Sedan har de satt eld på gräsmattan. Som tur var så hittade de en brandsläckare och kunde släcka elden ocskå. Vi har brandsläckare överallt och flera i varje hus, som tur är, säger Thomas Olsen.

Händelsen är polisanmäld och polisen har gjort en undersökning på plats.

– Vi brukar hitta spår efter personer som har tagit sig in i vikingabyn under helger och nätter, men en sådan här allvarlig skadegörelse har inte hänt tidigare, det är väldigt tråkigt, säger Thomas Olsen.

Publicerad 13 May 2019 15:16