Flytbryggan med nya medlemsplatser ska vara klar runt midsommar och promenadstråket med gästplatser i slutet på juli.

Flytbryggan med nya medlemsplatser ska vara klar runt midsommar och promenadstråket med gästplatser i slutet på juli. Illustration: Skanörs hamnförening

Skanörs hamn byggs ut

Ny brygga till glädje för både båtgäster och hamnbesökare

SKANÖR.

Den efterlängtade nya gästhamnen i Skanörs hamn är i sikte. I veckan började Rolfs brygga att rivas och nya pålar slås i. Om allt går som planerat finns det totalt 30 nya båtplatser i slutet av juli.

I somras när vädret var som bäst kunde det ligga fyra båtar i bredd i Skanörs hamn. Nu har ombyggnaden startat som ska ge fler båtplatser för gäster i hamnen. Rolfs brygga rivs och pålningen beräknas vara klar i mitten av maj.

– Rolfs brygga har ju varit rivningsfärdig i många år så förra året hade vi endast tre medlemplatser kvar på bryggan. Vi optimerar just nu en del av hamnbassängen som aldrig tidigare varit nyttjad, förutom Rolfs brygga och vi räknar i nuläget på att det skapar sex till sju nya platser för medlemmar samt ytterligare 24-27 gästplatser. Vi bygger inte bara båtplatser utan den nya bryggan kommer säkerligen blir populär bland alla hamnens besökare, berättar Carl-Johan Hampf, Skanörs hamnförening.

Snickeriarbeten kommer att pågå under säsongen, men förhoppningen är att det inte ska störa båt- och hamnliv allt för mycket. För att ingen arbetsbod ska belamra kajen upplåts hamnkontoret som personalutrymme.

– I slutet av maj börjar själva byggandet av träbryggan längs västra piren och runt den 19 juni levereras och förankras den nya flytbryggan som ersätter Rolfs brygga, berättar Carl-Johan Hampf.

Vellinge kommun anslog fem miljoner kronor till projektet i sin budget för 2019. Senare har kommunen och Skanörs Hamnförening skrivit ett avtal om hur ansvaret för bygget ska fördelas mellan kommunen, som äger hamnen, och hamnföreningen som arrenderar hamnen.

– Hamnföreningen har ett bra och givande samarbete med kommunen. Projektet leds av Skanörs hamnförening och finansieras av Vellinge kommun och förutom det kommunala bidraget investerar hamnföreningen i allt som behövs för att gästhamnen ska fungera som till exempel el- och vattenstolpar och bryggskyltar.

Utöver de finansiella investeringarna lägger medlemmarna i hamnföreningen ner ett stort ideellt arbete i projektet.

– Det känns fantastiskt kul och spännande att äntligen få möjlighet att fräscha upp och modernisera hamnen och göra den tillgänglig för ännu fler besökare. Samtidigt är vi måna om att bibehålla den gemytliga charmen som skapats genom åren. Skanörs hamn har ju på relativt kort tid förvandlats från paradis för några få till en pärla där ännu fler nu kan njuta av god mat, bad och båtliv vilket gett hamnen en ny puls som de flesta av våra medlemmar uppskattar. Vi är dock inte nöjda här utan kommer arbeta vidare med att göra Skånes bästa och vackraste hamn ännu bättre, säger Carl-Johan Hampf.

Publicerad 11 May 2019 00:00