Josephine Daly-Tempelaar, Daniel Lindkvist,Linnea Jerlebo, Anna von Groß och Elise Lindow i Rawstraw UF vann titeln Årets företag.

Josephine Daly-Tempelaar, Daniel Lindkvist,Linnea Jerlebo, Anna von Groß och Elise Lindow i Rawstraw UF vann titeln Årets företag. Foto: Åsa Meierkord/arkiv

Höllvikenungdomar drog det bästa strået

Rawstraw utsedd till Årets UF-företag

HÖLLVIKEN.

"Lokal lösning på ett stort globalt problem". Idén om att tillverka sugrör av skånsk råghalm gick hem hela vägen och gav Rawstraw pris för Årets UF-företag i SM i Ung Företagsamhet.

I SM i Ung Företagsamhet 2019 som nyligen arrangerades i Stockholm, deltog nästan 800 elever och mer än 200 UF-företag i en rad olika tävlingar. Under mässan utsågs Rawstraw UF, ProCivitas Privata gymnasium i Malmö med elever från Vellinge till Årets UF-företag.

Motiveringen löd "Årets UF-företag 2019 har skapat en innovativ produkt som ligger helt rätt i tiden. Med starkt hållbarhetsfokus fyller företaget ett hål i marknaden med en liten lokal lösning på ett stort globalt problem. I den här gruppen har alla dragit sitt strå till stacken."

Sugrören är hundra procent nedbrytbara eftersom de består av hundra procent råghalm.

Sugrören är hundra procent nedbrytbara eftersom de består av hundra procent råghalm. Foto: Åsa Meierkord/arkiv

Nu får Anna von Groß, Daniel Lindkvist, Elise Lindow, Josephine Daly-Tempelaar och Linnea Jerlebo som driver företaget representera Sverige i EM i Ung Företagsamhet, Company of the Year competition, som i år går av stapeln 3-5 juli i Lille, Frankrike.

– Det känns jättekul och framför allt som en kul belöning efter allt jobb vi har lagt ner, säger Josephine Daly-Tempelaar.

Även affärerna har gått bra. Beställningarna från både företag och privatpersoner har trillat in och i nuläget har de sålt och tillverkat runt 10 000 sugrör. Vinsten så långt har också landat på drygt 10 00 kronor. Just nu jobbar de med att få fram sugrör till beställningar från två stora hotellkedjor.

– Vi har hela tiden vetat att själva processsen med tillverkning av sugrören måset bli effektivare, så det försöker vi jobba med nu. Kortsiktigt behöver vi hitta något mer effektivt att klippa med än vanliga saxar och långsiktigt behöver vi också hitta andra redskap, säger Josephine Daly-Tempelaar.

Av varje bunt råghalm tillverkas cirka 800 sugrör.

Av varje bunt råghalm tillverkas cirka 800 sugrör. Foto: Åsa Meierkord/arkiv

I kategorin Årets UF-företag tävlade totalt 34 företag från hela Sverige om titeln.

– Vi vill verkligen starta Rawstraw som en vanligt företag efter vi har lagt ner själva UF-företaget, men det blir först efter den europeiska tävlingen i sommar.

Publicerad 08 May 2019 08:00