Genrebild.

Genrebild. Foto: Ritzau Scanpix

Tidigare skolanställd sextrakasserade elever i flera år

Döms till fängelse

VELLINGE. En före detta skolanställd i Vellinge döms för att förföljt och sextrakasserat ett stort antal elever via bland annat Snapchat. Den 30-årige mannen döms till fängelse i två och ett halvt år. "Barnen har varit förhållandevis unga och flera av dem har mått mycket dåligt av vad de utsatts för", säger rådmannen Fredrik Landgren.

Sammanlagt 21 fickor och en pojke i åldrarna 9-14 år har blivit kontaktade av mannen på Snapchat och Instagram. Mannen har utgett sig för att vara ett barn och skickat ett mycket stort antal meddelanden med sexuellt innehåll. Han har även skickat bilder på sitt könsorgan och filmer där han onanerar.

− Till vissa barn har mannen skickat enstaka meddelanden av sexuell karaktär. Andra barn har blivit trakasserade under flera års tid, säger rådmannen Fredrik Landgren.

I flera fall har 30-åringen under hot försökt att förmå barnen att skicka nakenbilder på sig själva. Inget av offren ska dock ha gått med på detta.

Brotten har pågått under flera års tid, men det var först i somras som mannen greps och häktades.

Han döms för groomingbrott, stalkningsbrott och andra internetrelaterade brott. Straffet bestäms till fängelse i två år och sex månader. Den dömde ska dessutom betala 350 000 kronor i skadestånd till brottsoffren.

Enligt tingsrätten har mannen en lindrig intellektuell funktionsnedsättning, vilket gör att han haft svårt att inse konsekvenserna av sina handlingar. Något som domstolen tagit hänsyn till vid fastställandet av straffets längd.

Mannen själv har nekat till brott. Samtidigt rapporterar Kvällsposten att 30-åringen utreds för ett nytt brott. Liksom tidigare ska han ha försökt att utnyttja en flicka sexuell posering.

Publicerad 12 April 2019 00:00