Insändarskribenterna tycker att det är barnen som får betala för kommunens dåliga planering när det gäller skolgången i Skanör. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Insändarskribenterna tycker att det är barnen som får betala för kommunens dåliga planering när det gäller skolgången i Skanör. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Stock Adobe

INSÄNT: "Vellinge kommuns dåliga planering separerar familjer och elever"

INSÄNT. I flera år har Skanör haft ett lyckat trestegsprogram som sakta introducerade fyra-, fem- och sex-åringar till Skanörs skola. Programmet hjälper barnen lära känna sina nya vänner, bekanta sig med den nya omgivningen, och leder till en förbättrad inlärning när de börjar skolan.

Men nu, på grund av dålig planering har tjänstemännen brutit programmet. De tvingar ett urval av barnen att byta skola till Tångvallaskolan och lämna kvar sina vänner och syskon som redan går på skolan. Det nya skola ligger längre bort och dessutom måste barnen nu korsa Skanörs farligaste väg. Samma väg där en gångtrafikant omkom i en olycka 2017.

Vi måste försäkra oss om att våra barn får vara tillsammans och följa vad de professionella pedagogerna i Skanör säger är bäst. Om kommunens plan genomförs, kommer 9 barn haft fyra olika miljöer med fyra olika grupper lärare på fyra år.

Vellinge kommun måste ompröva sitt beslut, låta eleverna stanna i Skanörs skolsystem, och arbeta snabbt för att investera pengar och planera för det exploderande invånarantalet i Skanör.

Våra barns utbildning är viktigare än, t ex många infrastrukturprojekt de senaste åren. Detta inkluderar en fontän i Höllviken som kostade 2,6 miljoner kronor och upprustningen av Skanörs hamn för 13 miljoner kronor.

Kommunen satte dessutom igång exploatering av ett nytt villaområde som kallas Vångarna, med ca 370 nya bostäder. De flesta familjer som flyttar in har småbarn men någon ny skola för att hantera denna utökade befolkningsmängd har inte byggts.

Kommunen säger att det finns plats på Tångvallaskolan men inte nog med plats i Skanör och att de har rätt att flytta gränsen mellan skolorna. Och de kanske har rätt.

Men de säger också att deras viktigaste fokus är att ha det bästa skolsystemet i hela landet.

I detta hänseende har Vellinge kommun misslyckats helt. De har haft år på sig att planera. I stället bryter de löften och investerar illa och nu betalar våra barn priset.

Gabriel Stein

Kelsey-Lee Steffensen

Publicerad 09 April 2019 00:00