Viktor Petrén, Eric Sjölin och Erik Månsson har vunnit pris för sina uppfinningar.

Viktor Petrén, Eric Sjölin och Erik Månsson har vunnit pris för sina uppfinningar. Foto: Åsa Hansson

Elevers snillrika uppfinningar prisade i stor tävling

Åker till Stockholm för prisutdelning

SKANÖR.

I framtiden kanske Censor Savior, Clickon eller Helping Hand kommer att vara ett inslag i vardagen. Men just nu är det namnen på tre uppfinningar som elever på Skanör Falsterbo Montessoriskola har fått pris för.

Idéerna skickades in som bidrag till Sveriges största uppfinnartävling för unga, Finn upp, där juryn tyckte att uppfinningarna var så bra att de tog sig ändå upp till prispallen.

Viktor Petrén tävlade med sin uppfinning Helping Hand, en väggmonterad lyftanordning som skall hjälpa äldre människor som har trillat i hemmet att resa sig.

Erik Sjölins idé Clickon är ett skydd till fotbollsskor och inomhusskor så att dobbarna inte slits om man går på dom utanför planen, till exempel på väg till och från träningarna.

Erik Månsson hade skickat in en idé, Censor Savior, som går ut på att man med hjälp av lysen och lampor som är kopplade till brandvarnare kan underlätta utrymning av rökfyllda lokaler, lamporna ska visa vägen.

Drygt 1 200 elever i åldern 12-15 år från hela Sverige lämnade in bidrag till årets tävling. Elva av dem fick pris och tre av dem är alltså eleverna från Skanör Falsterbo Montessoriskola .

Hela årskurs åtta på skolan har jobbat med uppfinningar.

– Det här är tre av många väldigt bra uppfinningar som klassen kom fram till. På lektionerna har vi arbetat mycket med att titta på omgivningarna, i hemmen, i skolan och på fritiden. Vad finns det för problem där? Hur kan man förbättra saker som inte riktigt håller måttet? berättar läraren Markus Svensson.

Mycket dialog och att få låna idéer och tankar av varandra har också varit viktigt i processen.

– Jag har försökt att säga så lite som möjligt under lektionerna och det mesta beror på att eleverna har låtit sig inspireras av varandra när de presenterat de problem de stött på för varandra. Det gäller att ha ett öppet sinne och få möjlighet att testa många olika idéer på sina kamrater innan man beslutar sig för vilken man skall jobba vidare med, säger Markus Svensson.

Måndagen den 13 maj kommer Skanörskillarna och de andra pristagarna firas på Nobel Prize Museum i Gamla stan i Stockholm under en festlig prisceremoni arrangerad av Finn upp.

Finn upp

Finn upp grundades 1979 av den ideella föreningen Ingenjörsamfundet tillsammans med Svenska Uppfinnareföreningen. Verksamheten finansieras av Skolverket samt sina ägare: Unionen, Vision, Finansförbundet, ST och Försvarsförbundet.

För att stärka Sverige som innovationsnation behöver tonåringar förberedas för morgondagens arbetsliv och deras innovationsförmåga stimuleras.

Syftet med Finn upp är att tidigt väcka innovationslusten hos unga samt öka det entreprenöriella lärandet, med målet att bidra till en ny generation av innovatörer och entreprenörer. Verksamheten arbetar även för att stärka ungas självförtroende så att de tror på sina egna idéer.

Publicerad 09 April 2019 14:56