Sanna Ohlander, projektledare för MovEat Skåne och Charlotta Ranert.

Sanna Ohlander, projektledare för MovEat Skåne och Charlotta Ranert. Foto:Torbjörn Lagerwall

Madamilen: 400 biljetter sålde slut på två timmar

Madamilen blir till MovEat – och går på export

SKANÖR/FALSTERBO.

Det började som en kul idé och hobbyprojekt i Skanör för två år sedan. I år sålde biljetterna till årets Madamilen den 11 maj, som bytt namn till MovEat, slut på två timmar. Konceptet har dessutom provats i Tasmanien och är på gång i Alaska.

Charlotta Ranert, som jobbar professionellt med arrangemang och event med mat över hela världen, tyckte att det var tråkigt att de fina lokala matställena inte utnyttjades mer av de som bor I Skanör och Falsterbo. Det blev startskottet för Madamilen, ett arrangemang där man går eller cyklar i mindre grupper mellan kaféer och restaranger och provar utbudet i form av små smakportioner.

"När jag

sade mada-

milen så uppfattade alla det som 'mördar-

milen'"

Sedan starten 2016 Charlotta Ranert också arrangerat Madamilen i Lund, Helsingborg, Höganäs, Simrishamn och flera andra skånska orter. Men när konceptet togs till Stockholm fick hon byta namn.

– När jag sade madamilen så uppfattade alla det som "mördarmilen", så då fick jag byta namn, berättar Charlotta Ranert och skrattar.

Med tanke på att man både äter och rör på sig, blev namnet MovEat logiskt och passar även bättre på en internationell marknad. Konceptet har redan provats på Tasmanien.

– Jag reste runt i sex veckor i Australien och tyckte så mycket om det att jag åkte tillbaka och bodde i Tasmanien under januari och februari. Där fick jag kontakt med en kvinna som jobbar med mat och så körde vi MovEat i en liten ort som heter New Norfolk, berättar Charlotta Ranert.

Fler orter och kontinenter kan snart komma att få prova på MovEat.

– Jag har ju min vanliga konsultverksamhet också, så det är i mån av tid. Men jag har planer på att köra det i Alaska. Där har jag kontakt med flera kvinnor som jobbar med mat och vi har skojat lite om att kalla det för "The Great Alskan Foodwalk".

Men först är det dags att låta matvandrarna i Skanör Falsterbo att upptäcka nya smaker i närmiljö.

– I år har vi två nya ställen med, de två killarna som ska driva kiosken på Falsterbo museum och Susanna Bill, som har varit med i Mästerkocken och skrivit kokböcker. Hon kommer att finnas på Falsterbo Strandbad, berättar Charlotta Ranert.

Publicerad 07 April 2019 00:00