Markus Holmberg och Charlotte Lendrop stannar i Skanörs hamn och börjar med sitt nya rökeri i mindre skala i de gamla lokalerna.

Markus Holmberg och Charlotte Lendrop stannar i Skanörs hamn och börjar med sitt nya rökeri i mindre skala i de gamla lokalerna. Foto: Åsa Meierkord/arkiv

Rögeriet stannar kvar i hamnen – men utan restaurangdel

Satsar på produktionen av rökta produkter

SKANÖR.

Charlotte Lendrop och Markus Holmberg har bestämt sig för att starta sitt nya rökeri i rögeriets befintliga lokaler i hamnen. Det betyder att det inte blir någon restaurangverksamhet som tidigare. Butiken kommer att ha öppet under de stora högtiderna.

Planen var att hitta nya lokaler och satsa på verksamheten med själva rökandet. Rögeriet i hamnen skulle säljas till någon som ville driva vidare butik och restaurang. Men nu har planerna ändrats.

– Vi hittade helt enkelt inte några bra, nya lokaler, så då beslutade vi att starta vårt nya rökeri här, berättar Charlotte Lendrop.

Paret har letat sedan länge efter lokaler att starta rökeri i, utan framgång.

– Vi har också tittat på tomter att bygga ett nytt rökeri, men det skulle ta så lång tid med bygglov och att bygga att vi inte hade kunnat starta förrän kanske 2021. Nu börjar vi i lite mindre skala än vad vi hade tänkt oss, men vi kan i alla fall börja, säger Charlotte Lendrop som även berättar att det fanns flera intressenter och också bud på Skanörs rögeri men att de var tvungna att tacka nej eftersom de inte hittade några nya lokaler.

Den gamla röken byts ut till en större och restaurangkökets inventarier flyttas. I matsalsdelen kommer det att bli lager och kontor.

– Vi kommer att göra så lite förändringar som möjligt och behålla butikdelen som den är. Tanken är ju att vi någon gång i framtiden kommer att hitta bättre lokaler och flyttar. Då ska det vara lätt för den som tar över att återställa allt, säger Charlotte Lendrop.

Charlotte Lendrops förhoppning är att öppna butiken till högtider som till exempel midsommar och jul och då sälja sillen och laxen.

– Vi får se, kanske någon av våra duktiga anställda vill driva butiken i sommar, det är inte klart än. men det känns bra att vi har så många goda grannar här i hamnen som har både god mat och dryck. Kanske någon lokal butik också kan sälja vår lax, säger Charlotte Lendrop.

Charlotte Lendrop tycker att det ska bli väldigt spännannde att äntligen få börja röka på allvar.

– Vi håller på att spåna fram namn på den nya produkten och verksamheten, Skanörs rögeri är ju bundet till hamnen och namnet kommer att följa med den nya ägaren någongång i framtiden, så vi ska ha ett nytt namn.

Publicerad 19 March 2019 00:00