Alina Dobrica är tillbaka i Rumänien.

Alina Dobrica är tillbaka i Rumänien. Foto: Åsa Meierkord/arkiv

Vellingebor skänker pengar till Alina i Rumänien – målet är ett eget hus

"Tydligt hur många det är som uppskattade att hon fanns utanför ICA"

VELLINGE.

För drygt två veckor sedan återvände Alina Dobrica till Rumänien efter att allt fler personer trakasserade henne utanför ICA i Vellinge. Men Vellingeborna som saknar henne är många och nu hjälper de henne genom en insamling.

– Det är tydligt hur många det är som uppskattade att hon fanns utanför ICA, säger Anna-Karin Backman, vän till Alina sedan flera år som har startat insamlingen.

Insamlingen är uppe i cirka 8000 kronor och det är främst Vellingebor som skänker pengar.

– Häromdagen kom ett bidrag och ett meddelande där någon skrev att hennes pappa verkligen saknade Alina. Det finns många pensionärer som inte pratar med en annan människa på hela dagen. De fick alltid en pratstund med Alina, berättar Anna-Karin Backman.

En del äldre som inte vet hur man ger pengar till insamlingen via nätet, skickar pengar med posten.

– I går fick jag ett kuvert med hundra kronor i från en äldre herre i Vellinge.

Anna-Karin Backman lärde känna Alina Dobrica för drygt fem år sedan när hon satt utanför ICA-butiken vid Tessins väg i Malmö.

– Vi har hållit kontakten sedan dess. Hon har bott hos mig ibland och jag har också hjälpt henne under de perioder hon har varit tillbaka i Rumänien genom att till exempel skicka blöjor till henne när hennes dotter föddes.

"Även på bussen som hon brukade ta in till Malmö på kvällen kunde hon råka ut för trakasserier"

När hon var tillbaka i Malmö efter att hennes dotter var född, var hennes plats upptagen och det var då hon började åka till Vellinge.

– Ända sedan kommunen införde tiggeriförbudet har Alina varit noga med att inte sitta med en mugg. Hon har har respekterat att det finns människor som inte vill prata eller säga hej, säger Anna-Karin Backman.

Men efter tiggeriförbudet fick laga kraft skedde en förändring i attityden hos en del förbipasserande.

– Hon blev kallad för hemskheter som hora och vid flera tillfällen skrek de att hon inte hade något där att göra. Någon spottade till och med på henne. Även på bussen som hon brukade ta in till Malmö på kvällen kunde hon råka ut för trakasserier, berättar Anna-Karin Backman.

Den hårda attityden gjorde att Alina Dobrica återvände till Rumänien.

– Jag tycker att politikerna som har tagit beslut om tiggeriförbud ska tänka på vart det leder. Hur det kan användas till att människor inte längre ses som människor. De unga följer de vuxna. Hur kunde de unga killarna i Husqvarna misshandla den hemlöse mannen så svårt att han dog?

Alina Dobrica som är ensamstående mamma till tre barn, blir vräkt från sin bostad i Rumänien i juni.

– Det ska byggas ett lager till ett varuhus där hon bodde men hon har ärvt en liten bit mark som hennes mormor odlade grönsaker på. Där har Alina tänkt att hon kan bygga ett litet hus till sig, sin mamma och sina tre barn. En kille i Stockholm som hörde talas om hennes svåra situation samlade ihop 15 000 kronor genom sin podd och nu har vi fått ihop drygt 8 000 kronor till, men det behövs minst det dubbla för att det ska kunna bli någon slags dräglig bostad, så vi fortsätter insamlingen ett tag till, säger Anna-Lena Backman som hyser gott hopp för att Alina och hennes barn ska kunna se en framtid igen.

– Hon tar tillvara på varenda liten sak hon får och gör det bästa av det. Sedan är hon en väldigt varm och omtänksam person, trots alla motgångar.

Publicerad 18 March 2019 09:01