Oliver Palm (Nigel), Skanör, Molly Johansson (Hortensia), Höllviken, Wilma Persson (Emma), Höllviken, Matilda Gross (Matilda), Milton Felländer (Bruce), Höllviken och Alice Jönsson (Matilda), Skanör deltar alla i Matilda the Musical. Emilia Helm (Amanda), Höllviken, saknas på bilden.

Oliver Palm (Nigel), Skanör, Molly Johansson (Hortensia), Höllviken, Wilma Persson (Emma), Höllviken, Matilda Gross (Matilda), Milton Felländer (Bruce), Höllviken och Alice Jönsson (Matilda), Skanör deltar alla i Matilda the Musical. Emilia Helm (Amanda), Höllviken, saknas på bilden. Foto: John Nordh

"Det var en maffig känsla när publiken ställde sig upp"

Premiär för Matilda the Musical – och för stjärnorna från Höllviken

VELLINGE/MALMÖ.

I februari 2018 kom drygt 500 barn med teaterdrömmar till en öppen audition på Malmö Opera. Drygt ett drygt år senare har 23 av dem fått roller i Matilda the Musical. Sju av barnen kommer från Vellinge kommun.

Nyligen hade Malmö Opera premiär på den första uppsättningen av Matilda the Musical i Norden. På scenen som Matilda i premiären fanns Matilda Gross, 9 år, från Höllviken.

– Det kändes jättekul. Det var en maffig känsla när publiken ställde sig upp och applåderade. Allt jobb som man har lagt ned, det var verkligen värt det, berättar Matilda Gross.

Matilda Gross har alltid sjungit och dansat och har tidigare medverkat i musikalen Sound of Music på Nöjesteatern som en av barnen von Trapp.

– Att spela Matilda är kul. Hon är inte jättelik mig, hon är ganska busig. Men det hon gör, gör hon för att hon tycker att vissa saker är orättvisa, hon är bara busig mot dem som inte är snälla, berättar Matilda Gross.

Milton Felländer som spelar Bruce under repetition av en av scenerna från Matilda The Musical.

Milton Felländer som spelar Bruce under repetition av en av scenerna från Matilda The Musical. Foto: John Nordh

Nu kommer hon att spela i musikalen fram till början juni.

– Vi är fyra som delar på rollen som Matilda, det känns bra. Då klarar man både skolan och göra föreställningen en till två gånger i veckan.

En annan Höllvikenbo som stod på scenen i föreställningen efter premiären är Milton Felländer, 9 år. Han spelar Bruce i Matilda the Musical.

– Föreställningen gick bra, jag var inte så nervös. Jag var nog mer nervös på genrepet och när min klass kom för att titta, berättar Milton Felländer.

Hans karaktär Bruce är en riktig gottegris, enligt honom själv.

– Min favoritscen är att när Bruce har stulit en bit kaka och sedan tvingar rektorn honom att äta hela kakan som straff. Bruce kan vara busig men han gillar inte att ljuga, han ljuger aldrig.

Milton Felländer har aldrig tidigare medverkat i en föreställning, men han älskar att sjunga. Av de 500 barn valdes ett 60-tal ut att gå Matildaskolan under en termin. 23 av dem fick sedan roller i musikalen som är baserad på Roald Dahls bok.

– Jag älskar att sjunga, jag kanske fortsätter med det här och är med i fler musikaler, säger Milton Felländer.

Matilda the Musical

Matilda the Musical har tidigare satts upp i West-End i London, där den fick stora framgångar.

Den engelsk-australiske tonsättaren och komikern Tim Minchin har skrivit musiken och sångtexterna, som sedan översatts till svenska av tonsättaren Jonas Forssell.

Malmö Operas chefregissör och dramaturg Elisabeth Linton regisserar den stora barnensemble, som spelar mot bland andra Åsa Fångs dansbesatta mamma, Linda Olssons snälla lärare och Marianne Mörcks vimsiga bibliotekarie.

Barnen från Vellinge kommun som medverkar är: Alice Jönsson (Matilda), Emilia Helm (Amanda), Matilda Gross (Matilda), Milton Felländer (Bruce), Molly Johansson (Hortensia), Oliver Palm (Nigel), och Wilma Persson (Emma).

Föreställningen spelas till och med den 2 juni.

Publicerad 18 March 2019 16:00