Jon Lundberg, lärare i klarinett och orkester, är föreställningens dirigent.

Jon Lundberg, lärare i klarinett och orkester, är föreställningens dirigent. Här under repetitionerna. Foto: Åsa Meierkord

Vellinge spelar huvudrollen i multiföreställning

Kulturskolan satsar i unik föreställning

VELLINGE.

Blåsorkestern står på scenen. Står. Det är de inte riktigt vana vid. Inte heller att det har gjorts en koreografi till deras musik. Så småningom kommer det även flöda film, bild, teater och mer musik på scenen. I helgen spelas "Stories" en föreställning där kulturskolan blandar friskt och ger publiken en spännande portion Vellinge.

– Jag besökte arrangemanget "Vellinge berättar" och tänkte att vi också hade kunnat göra något med alla berättelser och historier som finns runt omkring oss i Vellinge, säger Margareta Månsson, kulturskolesamordnare.

Alla olika verksamhetsdelar på kulturskolan har arbetat sedan i höstas utifrån de tre orden "tid", "mod" och "glädje". Utmaningen har varit att fånga orden i olika typer av berättelser. Föreställningen innehåller många delar med allt från teaterinslag, musik, dans och scenografi till sång och även film. I foajén kommer keramikeleverna att ställa ut. I veckan var det första gången som det var gemensam repetition på scenen i Vellinge konserthus.

Klemens Rosberg, lärare i slagverk, stod för den tyngsta rytmen.

Klemens Rosberg, lärare i slagverk, stod för den tyngsta rytmen. Foto: Åsa Meierkord

Liv Lundgren som har dansat på kulturskolan i flera år tyckte att det var roligt att prova koreografin på plats.

– Det tar lite tid att känna in ytan, den är ju större här än i lektionssalen, det är kul, säger hon.

"Det är ju annorlunda för oss i orkestern"

Elias Ekblad på bas och Svante Nyquist på klarinett konstaterade att den första gemensamma repetitionen gick över förväntan.

– Det är ju annorlunda för oss i orkestern. Vi ska komma gående in och så stå upp och spela, men det har gått bra, säger Svante Nyquist.

Filmerna som kommer att visas mellan inslagen på scen är redan inspelade och redigerade.

I numret

I numret "Distant thunder of the sacred forrest" gestaltar dansarna träd både solo och tillsammans. Foto: Åsa Meierkord

– I filmerna får sex Vellingebor berätta något med anknytning till orden. Vi får till exempel träffa en man från Falsterbo som berättar om en förlisning utanför Näset och myten om sjömännen som spökar sedan dess på Skanörs kyrkogård, säger Margareta Månsson.

Andra medverkande i filmerna är till exempel tre systrar från Arrie, en nybliven mamma från Höllviken samt en Vellingeprofil.

Sammanlagt är drygt hundra elever från kulturskolan engagerade i uppsättningen. De yngsta är runt sju år och de äldsta i gymnasieåldern.

"Stories"

"Stories" spelas för allmänheten den 16 mars klockan 14 och 16.30 på Vellinge konserthus.

Biljetter säljs via Kulturcentralen.

Publicerad 15 March 2019 14:21