Anna Mannfalk (M), provade på en simulering av att vara kroniskt tarmsjuk.

Anna Mannfalk (M), provade på en simulering av att vara kroniskt tarmsjuk. Foto: Drago Prvulovic/MalmöBild

Regionpolitiker provade på att vara tarmsjuk: "Känner mig ödmjuk"

Mag- och tarmförbundet vill sprida kunskap om IBD

HÖLLVIKEN.

Ständig planering och starkt begränsad frihet. Anna Mannfalk (M), regionråd, fick många nyttiga erfarenheter av att få prova att leva med tarmsjukdomen Crohns sjukdom under två dygn.

Under våren arbetar Mag- och tarmförbundet med att skapa kunskap om IBD, som också kallas för kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar.

I veckan arrangerade Mag- och tarmförbundet därför en simulering där deltagarna fick känna på hur vardagen kan vara för den som har IBD. Deltagarna fick under simuleringen som kallas för "In Their Shoes", textmeddelanden till mobilen vilka ledde dem genom vardagliga situationer samt uppdrag som bland annat handlade om kost, orolig mage och toalettbesök.

Anna Mannfalk (M), tidigare nämndordförande i Vellinge kommun, nu regionråd och förste vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, var en av de som deltog i simuleringen.

– Det var verkligen en nyttig erfarenhet. Simuleringen var väldigt ambitiös och noggrant utförd. Det var både konkreta saker som att till exempel sätta på sig ett bälte och spänna åt för att känna magont till att få ett textmeddelande om att min bästa väninna skulle gifta sig och vara tvungen att tacka ja på grund av tidsbrist utan att riktigt veta om hur det skulle lösa sig med flyg och annat dit, berättar Anna Mannfalk.

Anna Mannfalk fick bland annat plocka bort alla råa grönsaker när hon provade simuleringen av att vara tarmsjuk under två dygn. Instruktionerna kom via en app i mobiltelefonen.

Anna Mannfalk fick bland annat plocka bort alla råa grönsaker när hon provade simuleringen av att vara tarmsjuk under två dygn. Instruktionerna kom via en app i mobiltelefonen. Foto: Anna Mannfalk

Just att ständigt behöva förhålla sig till omständigheterna kring vardagliga situationer var något som tärde, enligt Anna Mannfalk.

– Jag tackade ja till inbjudan till bröllopet och sedan när jag skulle boka flyg, så ville jag sitta nära en toalett och i gången, men det gick inte att garantera. Maten på flyget var också problem, efter många samtal så kom flygbolaget fram till att jag fick ta med egen mat. Jag fick också betala 200 kronor extra i försäkringsavgift för att jag hade Crohns sjukdom, berättar Anna Mannfalk.

Mag- och tarmförbundets förhoppning är att man genom simuleringen kan öka förståelsen för hur det är att leva med IBD.

– Jag känner mig ödmjuk för det faktum att jag är frisk. Sjukvården har historiskt sett byggts upp kring att akuta sjukdomar behandlas, det sker en rehabilitering och så är man frisk. Nu räknar man med att 70 procent av all sjukvård år 2020 kommer handla om kroniska sjukdomar. Egenvården blir viktigare och viktigare i det avseendet och det lilla som jag har fått uppleva nu har gett mig nyttiga insikter som regionpolitiker.

Crohns sjukdom

Crohns sjukdom är en sjukdom som orsakar inflammation i mag-tarmkanalen. Sjukdomen går i perioder, så kallade skov.

Vanliga symptom är att få magknip efter en måltid, blod i bajset, gå ner i vikt, känna sig trött och sjuk på grund av blodbrist eller av själva inflammationen samt få bölder och fistlar kring ändtarmsöppningen som gör ont.

Cirka 50 000 svenskar uppskattas vara drabbade av ulcerös kolit eller Crohns sjukdom som är de två vanligaste mag- och tarmsjukdomarna.

Publicerad 15 March 2019 06:00