I fredags drabbades BK Höllviken av inbrott i sin klubblokal (bilden).

I fredags drabbades BK Höllviken av inbrott i sin klubblokal (bilden). "De länsade i princip allt.", säger Peter Nerheden i BK Höllvikens styrelse. Obs, bilden är tagen i samband med en annan match. Foto: Åsa Meierkord/Arkiv

Omklädningsrum länsades – blev av med saker för över 100 000 kronor

Stal bland annat guldsmycke, märkeskläder och mobiltelefoner

HÖLLVIKEN.

När Rydsgårds AIF gästade Höllvikens IP för en träningsmatch fick båda lagen en påhälsning av tjuvar. De tömde omklädningsrummen på värdesaker. Bland annat blev en spelare av med kläder, smycken och mobil till ett värde av närmare 90 000 kronor.

Av
Andreas Holm

Det var under fredagskvällen den 8 mars som BK Höllviken besegrade division 4-kollegan Rydsgårds AIF med 4-1. Men segern fick en något bitter eftersmak.

– Det är oerhört beklagligt och tråkigt. De länsade i princip allt från värdesaker till husnycklar. Det ger ju konsekvenser av att en del tvingas byta lås, säger Peter Nerheden i BK Höllvikens styrelse.

Tjuvarna ska ha tagit sig in i BK Höllvikens lokaler genom att bryta upp en ytterdörr och sedan forcerat sig genom fyra innerdörrar till olika omklädningsrum. Bland annat ska två dörrar ha sparkats sönder.

Polisen har fått in 16 polisanmälningar, varav en från BK Höllviken själva och en från en spelare i 30-årsåldern, som drabbats av stölder.

– I de flesta fall har det handlat om stulna mobiltelefoner och kläder. En person drabbades hårdare och blev av med allt från ett guldhalsband i mellan 22 till 24 karat, märkeskläder, kontanter och en dyrbar klocka, berättar Stefan Pålsson, vid Trelleborgspolisen.

Totalt rör det sig om ett värde på 88 340 kronor, bland annat närmare 28 000 för en klocka och 40 000 kronor för halsbandet, som mannen förlorat. Överlag överstiger summan för de förlorade sakerna och skadorna i klubbhuset 150 000 kronor.

Enligt polisen ska flera personer ha observerat fyra män med huvtröjor som iakttagit hur lagen gick in och ut ur omklädnignsrummet före matchen. Men några misstänkta eller frihetsberövade har inte polisen.

– Har någon sett något kontakta polisen, säger Stefan Pålsson.

Hur kan föreningar skydda sig mot stölder och inbrott under exempelvis matcher?

– Det är svårt att helt skydda sig. Ett sätt kan vara att sätta upp övervakning med larm eller kameror. Ett annat är att ta med sig värdesakerna ut ur omklädningsrummet och ha dem nära sig.

För BK Höllvikens del har helgen varit minst sagt grå. Istället för att kunna fokusera på fotbollen har inbrottet inneburit kontakt med både kommunen som äger klubblokalen och polisen.

– Det känns som det var planerat. På något sätt måste det handla om flera personer där några gått in i klubbhuset och andra vaktat utanför, säger Peter Nerheden som berättar att klubben tidigare drabbats av inbrott, dock där inget av större värde stulits.

Kommer ni att öka säkerheten fram över?

– Vi i styrelsen kommer att ta upp detta för diskussion omgående. Först måste vi reda ut det praktiska med polisanmälningar och skadorna. Det finns larm, kanske bör det aktiveras även under matcherna, eller så får vi ha kvar någon som bevakar lokalerna under match. Man bör fundera på att sätta upp kameror, men det är för jävligt att vi som idrottsklubb ska tvingas till det.

Publicerad 11 March 2019 12:00