Therese de Neergaard läser till läkare vid Lunds universitet och forskar parallellt vid avdelningen för infektionsmedicin.

Therese de Neergaard läser till läkare vid Lunds universitet och forskar parallellt vid avdelningen för infektionsmedicin. Foto: Andreas Stiller

Ung forskare från Höllviken får Anders Wall-stipendium

Therese de Neergaard studerar kroppens immunförsvar

HÖLLVIKEN.

Therese de Neergaard från Höllviken och läkarstudent vid Lunds universitet, har tilldelats Anders Walls Unga Forskare-stipendium. Stipendiet på 150.000 kronor delas ut vid en ceremoni i Stockholm den 11 mars.

Av
Åsa Meierkord

Therese studerar sista året på läkarutbildningen vid Lunds universitet och forskar parallellt med utbildningen vid avdelningen för infektionsmedicin. Hennes forskning fördjupar sig inom fagocytos, en livsviktig process där celler i kroppens immunförsvar innesluter och bryter ner sitt byte, till exempel farliga bakterier och död cellvävnad. Hon har redan skrivit sin masteruppsats och är på god väg mot en doktorsexamen.

Det var i högstadiet hon kom i kontakt med naturvetenskaplig forskning genom en sommarforskarskola. Där fick hon vänner som delade hennes intresse, som fortsatte att växa i gymnasieskolan ProCivitas i Malmö.

– En fantastisk skola. Jag hade två lärare i naturvetenskap som båda hade forskat och en av dem doktorerat. De såg min potential och rekommenderade mig att söka till sommarforskarskolan på Karolinska Institutet, KI, i Stockholm, säger Therese de Neergaard i ett pressmeddelande.

Det var under den sommaren, efter ett samtal med en läkarstuderande på KI, som hon bestämde sig för att bli läkare.

– Jag insåg att det var det bästa valet för mig som både vill hjälpa människor och bidra genom forskning, berättar hon.

Therese de Neergaard ser möjligheter att i framtiden arbeta på sjukhus och forska samtidigt. Inom infektionsmedicin är sepsis viktigt att fokusera på, anser hon.

– Sepsis, alltså när infektioner blir livshotande, drabbar runt 30 miljoner människor om året. I dagsläget behandlas sepsis med antibiotika, men det kommer att krävas många olika åtgärder för att hantera ökad antibiotikaresistens, bland annat att hitta metoder att nyttja kroppens eget immunförsvar.

Therese blev förra året invald i styrelsen för Unga Forskare.

– Jag blev själv som tonåring stärkt i mitt naturvetenskapliga intresse och vill gärna ge andra samma möjlighet. Unga Forskare uppmuntrar ungas forskarintresse, erbjuder förebilder och fungerar som ett komplement till skolan, berättar hon.

Publicerad 07 March 2019 11:56