Ingen narkotika hittades under polisens sök.

Ingen narkotika hittades under polisens sök. Foto: Åsa Meierkord/arkiv

Hundpatrull sökte narkotika i Stora Hammars skola

Ett led i arbetet för en drogfri skolmiljö

HÖLLVIKEN.

Stora Hammar är den första skolan i kommunen som har bett om att polisens hundpatrull ska söka efter narkotika i korridorerna. Insatsen var ett sätt att tydligt markera att skolan ska vara en trygg plats för eleverna.

– Ingen narkotika hittades och det är vi glada för, säger Linda Pelkonen, socialpedagog på skolan som jobbar nära eleverna.

Insatsen var en del i Stora Hammars målsättning att jobba både aktivt och förebyggande för en drogfri och trygg skolmiljö och genomfördes strax innan jul.

– Ibland tisslas och tasslas det om att det har förekommit droger på fester och den information sprids ganska snabbt. Vi har ju hela tiden öronen öppna för signaler om vad som är på gång och samarbetar även med fältgruppen och kommunpolisen. Skolan ska vara en trygg och säker plats och därför bad vi polisen komma för att göra ett sök i högstadiets och sexans korridorer, berättar Linda Pelkonen.

Sökningen utfördes strax efter att eleverna slutat för dagen och många befann sig fortfarande på skolan.

– Det var polisen själva som bestämde tidpunkt. Det var bra att eleverna såg insatsen, det visar att vi tar droger på allvar och att det inte går att ta med något till skolan, det kan ju hända att det blir ett nytt sök, säger Linda Pelkonen.

Efter sportlovet börjar skolans personal jobba med programmet "Effekt". Ett koncept som alla kommunala skolor började jobba med för första gången förra året.

– Programmet vänder sig till eleverna i femte klass och handlar om tobaksrökning. Men eftersom tobaksrökning kan leda till att även börja röka tyngre droger, är det förbyggande på mer än ett sätt, säger Linda Pelkonen.

Publicerad 07 February 2019 08:00