Cecilia Richter fick priset Årets Servis på Stellagalan i Stockholm.

Cecilia Richter fick priset Årets Servis på Stellagalan i Stockholm. Foto:Pressbild/Stellagalan

Stationens Cissi prisad

Har fått utmärkelsen "Årets servis"

SKANÖR.

"Hon är lyhörd, hängiven och flexibel utifrån gästens behov. Vi ser en mästerlig skicklighet som endast de erfarna behärskar" så lyder juryns omdöme om Cecilia Richter. Nyligen fick hon ta emot priset "Årets servis" på Stellagalan i Stockholm.

Cecilia Richter har jobbat i restaurangbranschen i 35 år och vet allt om sena kvällar, tidiga mornar, långa pass, stora konferenshotell, små krogar och alla möjliga sorters besökare.

Nu har hon belönats för sin skicklighet inom servering " Hon är lyhörd, hängiven och flexibel utifrån gästens behov utan att tulla på sina eller restaurangens förutsättningar att leverera. Vi ser en mästerlig skicklighet som endast de erfarna behärskar. Hennes närvaro och lyftande attityd till de yngre kollegorna gör Cissi till en förebild för kommande servitriser att vilja stanna och verka inom detta skrå", skriver juryn för Stella Servis.

– Jag är jätteglad, verkligen kul att service blir uppmärksammat och att jag vann, de andra som var med i finalen var verkligen väldigt duktiga de också, säger Cecilia Richter.

Servering är något som kanske ibland kan behandlas lite slarvigt i branschen. Att jobba som servitris kan ibland betraktas felaktigt som något som inte kräver någon speciell kompetens.

– Den som serverar är oftast den första man möter när man går in på en restaurang. Bemötandet är avgörande för det första intrycket, men att jobba med service handlar om helhetstänk, att vara en kugge som får maskineriet att fungera.

Vad är viktigast för att kunna göra ett bra jobb inom servis?

– Hantverket måste vara på plats. Bra mat, bra dryck, bra miljö, att man kan stå för det som man serverar.

2014 drog hon i gång Stationen i Skanör tillsammans med vinimportörerna Monica och Tore Smith. Numera jobbar hon även med Hantverksgården i Vellinge.

– Jag gillar att dra i gång saker och ha nya projekt.

Stellagalan

Stellagalan anordnades för andra året i rad den 4 februari på Fotografiska i Stockholm.

Syftet med galan är att lyfta kvinnliga proffs som kan bidra till att utveckla svensk gastronomi, se till att Sverige får fler kvinnliga förebilder som kan attrahera unga tjejer och visa att det går att bygga ett bra arbetsliv i restaurangbranschen.

Publicerad 06 February 2019 16:08