Andrijana Dimitrievska har bott i Vellinge i drygt ett år och har sin studio där.

Andrijana Dimitrievska har bott i Vellinge i drygt ett år och har sin studio där. Foto: Åsa Meierkord

"Videon är en port till en helt ny värld"

Andrijana släpper en serie classic crossover

VELLINGE.

Andrijana Dimitrievska Rokvic, klassiskt skolad pianist, tog en solistexamen på musikhögskolan i Malmö, träffade sin man och stannade kvar. Nu har hon flyttat till Vellinge, startat studio och satsar på att få fler att upptäcka genren classic crossover.

– Helst spelar jag Rachmaninov. Det är som att springa ett maratonlopp. Lika krävande tekniskt som emotionellt, säger Andrijana D. Rokvic.

Hon började spela piano när hon var 12 år, ganska sent enligt henne själv.

– Jag bestämde mig för att komma ifatt de andra eleverna, övade 16 timmar om dagen, blev bästa elev och kom sedan in på musikgymnasiet.

"Kan man noter kan man ett språk"

Hon tog examen på musikhögskolan i Skopje, i hemlandet Makedonien och bestämde sig sedan för att ta sin solistexamen på musikhögskolan i Malmö.

– Jag hade lite släkt i Malmö, så det blev ett naturligt val.

Efter sin utbildning fick hon jobb som musiklärare på Lindängeskolan i Malmö.

Undervisningsmetoderna i musik skiljer sig ganska mycket i Sverige från Makedonien och andra länder, tycker Andrijana D. Rokvic.

– Här får eleven styra väldigt mycket. Det kan jag tycka är lite märkligt. Jag som lärare vet ju ofta vilket verk eller stycke som kan få eleven att att ha roligt och utvecklas på bästa sätt. Det är också synd att man inte lägger mer tid på att lära sig noter. Kan man noter kan man ett språk. Jag har kollegor som arbetar i hela världen och där satsar man mycket mer på noter.

Hon trivs dock väldigt bra som lärare i svensk skola.

– Jag älskar att undervisa. Alla utövande musiker blir också bättre av att undervisa. På Lindängeskolan har vi nu en särskild inriktning på piano med 15 elever och det är kö för att få en plats, berättar Andrijana D. Rokvic.

Parallellt med sitt lärarjobb satsar hon på att få ut sin egen musik. Inom kort släpps hennes första video i genren crossover classic.

– Det första stycket jag spelar är Chopin Revolutionary Etude. Videon är proffessionellt gjord och har en egen berättelse, som en rysk saga. Videon kan vara som en port som öppnar dörrarna till en helt ny värld av klassisk musik i Sverige, säger Andrijana D. Rokvic.

Tanken var först att videon skulle spelas in i Bokskogen men det blev för krångligt med tillstånd, så inspelningen flyttades till ett slott i Slovenien. Nästa video blir med Beethoven, Månskensonaten, blir dock på hemmaplan.

– Själva musikinspelningen är gjord på Palladium i Malmö för att få rätt akustik, så nu spelar vi också in videon där.

Om allt går som planerat släpps den första videon den 14 februari. Ett tiotal fler är planerade.

– Tanken är att det ska bli till ett album.

Personligt

Namn: Andrijana Dimitrievska Rokvic.

Bor: Vellinge

Familj: Man, två barn.

Gör: Konsertpianist, lärare.

Favoritkompositör: Rachmaninov.

Om jag inte hade spelat piano, så hade jag spelat: "Ingenting."

Önskekonsert: "Stor arena i Skandinavien."

Framtidsdröm: "Att starta en musikskola."

Publicerad 04 February 2019 10:54