Jonas Elofsson, bibliotekarie och initiativtagare i det så kallade VR-labbet på Vellinge bibliotek. Invigning sker på lördag.

Jonas Elofsson, bibliotekarie och initiativtagare i det så kallade VR-labbet på Vellinge bibliotek. Invigning sker på lördag. Foto: Vellinge Kommun

Våghalsig satsning i Vellinge: Unikt virtual reality-rum invigs

Premiär för bibliotekets nybyggda greenscreen-rum

VELLINGE.

Du tar hissen upp i skyskrapan. Dörrarna öppnas och vid fötterna stupar fasaden 150 meter ner mot gatan. En smal planka skjuter ut över avgrunden och nu ska du gå ut på den. I helgen är det premiär för bibliotekets VR-labb.

Även om man vet att man egentligen befinner sig i ett greenscreen-rum på Vellinge bibliotek och att allt man ser och hör är virtuell verklighet så blir förmodligen ändå väldigt svårt att gå ut på plankan.

– Det är reptilhjärnan som kickar in, säger Jonas Elofsson, bibliotekarie och initiativtagare till det så kallade VR-labbet på Vellinge bibliotek i ett pressmeddelande.

Idén att implementera VR, virtual reality, i Vellinge biblioteks medieutbud föddes i våras när Jonas Elofsson såg ett klipp på Youtube.

– Jag tyckte det var häftigt när man kombinerade greenscreen-tekniken med VR. Det gör att andra kan se på en TV-skärm när personen med VR-glasögonen rör sig i den virtuella världen, säger Jonas Elofsson.

Vellinge bibliotek är det enda biblioteket i Sverige som erbjuder den här kombinationen.

Jonas Elofsson ansökte om bidrag hos det statliga Kulturrådet och fick pengar som han kunde använda till sitt projekt. I höstas började han bygga VR-labbet och nu står det äntligen klart för invigning. Framöver kommer det att vara öppet för allmänheten på tisdagskvällar mellan 16-19.

– Tanken är att både barn, unga och seniorer ska ha användning av detta. Greenscreen-tekniken är väldigt tacksam i barnverksamheter och kan enkelt kopplas till det egna skapandet och berättandet. Men även våra seniorer kan ha stor glädje av tekniken. Till våren kommer vi erbjuda kommunens äldre att använda VR genom Google earth vilket betyder att de kan resa jorden runt utan att lämna Vellinge, säger Jonas Elofsson.

Invigning på lördag

På lördag den 9 februari är det invigning av VR-labbet på Vellinge bibliotek mellan klockan 11-14.

Under invigningen kommer programmet Richie's plank experience att stå på agendan vilket innebär att du själv kan testa att gå på plankan.

Publicerad 04 February 2019 14:38