Efter fem timmar på akuten i Malmö, fick patienten åka hem.

Efter fem timmar på akuten i Malmö, fick patienten åka hem. Foto:mostphotos.com

Blev hemskickad från akuten – avled av pulsåderbråck

Läkaren får kritik

VELLINGE/MALMÖ.

En man i 50-årsåldern från Vellinge kommun sökte vård på akutmottagningen vid SUS i Malmö då han plötsligt fått bröstsmärtor. Smärtorna försvann efter behandling och han blev hemskickad. En vecka senare avled mannen. Nu får läkaren kritik av inspektionen för vård och omsorg för att inte ha gjort en mer utförlig undersökning.

Det var i april förra året som mannen sökte hjälp på akutmottagningen i Malmö. Den första läkaren som undersökte patienten kunde inte utesluta hjärtsjukdom och ordinerade provtagning av bland annat hjärtmarkörer, EKG och smärtstillande läkemedel. Patienten stannade kvar på akutmottagningen för observation, ny bedömning samt ställningstagande om vidare vård. IVO bedömer att den första läkaren som gjorde en undersökning har arbetat i enlighet med vad som föreskrivs.

Däremot bedömer IVO att patienten borde ha undersökts utförligare av den läkare som därefter ansvarade för patienten. Denna läkare bedömde att patienten inte var hjärtsjuk då han efter behandling med smärtstillande läkemedel inte längre hade ont och hjärtmarkörerna och EKG inte visade något onormalt. Patienten var lätt ömmande över vänster bröstmuskulatur och läkaren bedömde att det var muskulära smärtor som orsakat obehaget. Patienten fick därför åka hem.

I anmälan skriver den närstående, som även har gjort anmälan, att mannen blev hemskickad efter fem timmar med beskedet att smärtorna orsakats av stress och mot detta fick han morfin och ordinerades vila i hemmet. Han fick inget besked om att återkomma vid utebliven förbättring och det var skälet till att han inte sökte nytt på hjälp trots fortsatt svåra smärtor.

Bristen på övervägande av annan allvarlig sjukdom som orsak till patientens smärtor, och kompletterande undersökningar för att utesluta detta, kan ha bidragit till att patienten en vecka senare avled av ett brustet aortaaneurysm, enligt IVO:s bedömning.

Händelsen är även anmäld enligt lex Maria.

Publicerad 03 February 2019 00:00